Извънредно! Министър Радев изригна: Оказа се, че и МВР, и частните фирми яздим един кон…

Валентин Радев (5)

Законът дава достатъчно правомощия на полицията, за да противодейства на футболното хулиганство. Това коментира вътрешният министър Валентин Радев пред „Дарик“.

На среща между представители на Футболния съюз, министър Красен Кралев, депутати и експерти от вътрешното министерство Радев е поставил въпроса за разграничаване на дейностите на полицията и охранителите от частни фирми.

Според него не трябва да се пише нов закон. Припомняме, че такъв беше предложен от вицепремиера Валери Симеонов и лидер на НФСБ. Според него именно МВР не са си свършили работата, за да се стигне до инцидента с ранената полицайка.

„С ГЕРБ през 2012 г. вкарахме закона за първо четене – заяви министър Радев. – След това мина на второ четене в комисиите и остава само второто четене в парламента. И аз питам законът ли е лош? Ние не го изпълняваме добре ли? Те на този въпрос не ми отговориха.

Оказа се, че и МВР, и частните фирми яздим един кон – съвместно охраняваме дербитата. Иначе частните фирми охраняват само вътре останалите футболни мачове.

Първото нещо, което трябва да направим, е именно това да разграничим. За това правилата не са виновни. До Нова година има срок да променят закона, ако трябва, включително в парламента нека си работят върху тяхна идея за закон. Ние ще направим така, че да променим почти този закон и то в посока по-малко отговорности.

Ние искаме промени в действащия закон, а не да се прави нов. Ние нямаме място на терените, така ми обясняват експертите. В Европа не е така. В Англия отдавна са го решили – там има стюарди, частни фирми и полицията изобщо не се занимава. Полицията пази отвън, а вътре – ако се случи нещо. Това събитие трябва да е празник, а не да отиват да се маскират, едните да убиват, а другите да се пазят да не бъдат ударени, включително и играчите. Това е „война“.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.