Левски и Давид Яблонски си стискат ръцете за нов договор! Ето кои футболисти не попадат в сметките на „сините“

Давид Яблонски

Ръководството на Левски ще предложи нов договор на централния защитник Давид Яблонски. Вече се появиха информации, че сините могат да се разделят с чеха през лятото, но това няма да се случи. Шефовете вече работят по това защитникът да преподпише контракта си. Настоящото споразумение между двете страни изтича след една година.

„Очевидно бихме искали да задържим Яблонски. В лицето на него и Ейолфсон имаме много силна двойка централни защитници. Не крием амбиции да играем в европейските клубни турнири, а за там ще ни трябва качество. Искаме той да остане в Левски, към момента няма официални оферти за него. Има още какво да си пожелаем, но от миналото лято и през тази зима привлякохме доста нови футболисти. Мисля, че в Левски не липсва качество. Въпросът е всички да работят заедно. За нас участието в Лига Европа на първо място е въпрос на имидж. Ние сме в бизнеса да развиваме и продаваме футболисти. Това ни помага в тази задача. От друга гледна точка финансовият аспект не е за подценяване. Ние само с участието в първия квалификационен кръг на Лига Европа ще получим повече пари от телевизионните права за цялата година. Финансовият ефект е важен. Евентуално стигане до групите означава, че нещата ще са още по-различни“, заяви изпълнителният директор на Левски Красимир Иванов.

Давид Яблонски пристигна на „Герена“ в началото на 2017 година, преди това бе носил екипа на руския Том Томск. 190- сантиметровият чех подписа за 2,5 сезона с клуба. Давид веднага си извоюва титулярно място. През пролетта на 2016/17 той изигра 12 шампионатни мача, в които вкара 2 гола. Интересното е, че през настоящата кампания Давид е водещ реализатор на тима в Първа лига – в 26 мача има 8 гола, а освен това участва в още 7 срещи за Купата на България и Лига Европа.

През лятото Левски ще се раздели с румънския халф Нелуц Рошу. Той бе взет преди началото на сезона за 100 хиляди евро от Виторул. Полузащитникът обаче не се вписва в концепцията на Делио Роси – има само 6 мача – 4 за първенство и 2 за купата. „С Рошу сме разговаряли, както и с неговите агенти. Обсъждани са различни варианти. Пред Антъни Белмонт има поставени спортнотехнически задачи, за да получи шанс да играе в първия отбор“, заяви още Иванов.

Левски трябва да реши въпроса с играещите като преотстъпени Афонсо Фигейредо, Кали Тиам и Антонио Вутов. С изтичащи договори пък са Роман Прохазка и Васил Панайотов. Сините са предложили 3- годишно споразумение на вратаря на юношеския национален отбор Георги Шейтанов. От клуба следят и централен нападател, който играe в италианската Серия Б.