Само в 7DniSofia.bg

Ясно е какво ще реши Левски – ЦСКА!Целият двубой зависи от 10 души и много голяма неизвестна, от която „червените“ да се възползват

каранга

Левски и ЦСКА излизат в най-важното дерби помежду си този сезон – полуфинала-реванш за Купата. „Сините“ имат преднина от 2:0 след първия мач и тази вечер на националния стадион дори загуба с един или повече голове, ако отново успеят да отбележат, няма да ги спре към финала със Славия на 9 май. Днешната битка няма да има нищо общо с първата за Купата или последната за първенство. За ЦСКА се завръща Кирил Десподов, който е лакмусът за представянето на тима в атака и от него идва голямата острота. Левски ще е без Милош Цветкович и неговото отсъствие ще е това, с което „сините“ ще трябва да се справят.

Кои обаче са дуелите, които ще решат крайния изход от сблъсъка?

Яблонски срещу Каранга: Двамата голмайстори на отборите за пореден път ще се изправят един срещу друг. Бразилецът вече има три гола срещу Левски този сезон, а преди седмица категорично спечели персоналния дуел с чешкия гигант в синьо и дори можеше да му изработи изгонването. Днес Яблонски ще трябва да е далеч по-спокоен и концентриран, защото в най-важните мачове на тима си Каранга доказа, че играе отвъд предела на физическите си възможности и преследва топката от първата до последната секунда. Нападателят се опитва да укроти емоциите си напоследък и да се предпазва от картони, но с оглед на заряда на битката и залога, Яблонски със сигурност ще има шансовете да го изкара извън релси и да го провокира. Физическите и лидерските качества на двамата предполагат поредния сблъсък на гиганти пред наказателното поле на Левски, а победителят ще е и в основата на успеха за своя тим.

Буш срещу Чорбаджийски: Капитанът на ЦСКА сбърка на два пъти за попаденията на румънеца в първия полуфинал. Националът пое вината за поражението тогава, но днес ще трябва да е на съвсем друго ниво, за да не позволи отново нападателя да се окаже на няколко метра от вратата. Буш изпусна немалко положения през сезона, но срещу „червените“ показа най-доброто от себе си – пласирането на точното място между централните бранители. Опази ли се от грешки, подобни на тези от първия мач, Чорбаджийски не би трябвало да има затруднения с персоналното опазване на Буш, като не бива да забравяме, че ще има и помощта на Николай Бодуров. Румънският таран се нуждае от един-единствен миг невнимание, за да прониже отново бившия си тим и получи ли го почти сигурно ще подпечата класирането на Левски за финала.

Прохазка срещу Енрике: Словашкият биткаджия ще е десен бек за първи път от много време насам, а бразилското крило показва най-доброто от себе си през последните 2 месеца. Енрике е значително по-бързият от двамата и по-техничният, но физиката на Прохазка, както и непримиримостта му, изравняват везните. Ако има нещо, от което кариоката може да се възползва, то това ще е липсата на сработеност между Прохазка и централните бранители и точно в зоната между тях той може да търси топката. Енрике обаче ще трябва да внимава и за пробивите на словака, който тръгва мощно и не се притеснява да влезе в единоборство, за да запази топката, когато се понесе напред.

Горанов срещу Десподов: Левият бек на „сините“ прави най-добрите си мачове, след като в тима пристигна Афонсо Фигейредо. Конкуренцията накара Горанов да играе на предела на възможностите си и в момента той е един от най-силните играчи на Левски. В последния мач дори отбеляза гол и даде тон на целия отбор за изравняването от 0:2 до 2:2. Срещу себе си той ще има Десподов, който е направил само две пълноценни тренировки след контузията и едва ли ще има сили за 90 минути на високи обороти. Крилото на ЦСКА обаче е доказал, че срещу Левски е по-мотивиран, отколкото срещу всеки друг съперник. Тандемът му с Каранга неведнъж вади кестените от огъня за „червените“, а по-напечено от днес няма как да бъде.

Обертан срещу Жеферсон: От французина ще се очаква представяне като това, което направи разликата в първия мач. Бразилският бек на ЦСКА пък все още е неуверен в изявите си и допуска прекалено лесно да бъде преодоляван един на един, което е сред силните страни на Обертан. Жеферсон ще трябва да забрави червения картон, който получи в последното дерби, както и проблемите, които му създаде Прохазка след появяването си на терена. От днешния двубой ще можем да си направим изводи дали бразилецът има необходимата психика да играе за ЦСКА и дали Обертан наистина може да е решаващият играч за Левски в мачовете, които наистина имат значение, а не срещу Септември.

Кристиян Малинов? Халфът на „червените“ е неизвестната величина, която е в полза на своя тим. Националът изнесе страхотни мачове срещу „сините“ през сезона и на него се крепи цялата халфова линия на отбора. Малинов е човекът, който ако полузащитниците на Левски успеят да неутрализират, ще нанесат най-тежкия удар по организацията на играта на съперника. Ако бедничкият халф обаче играе своята игра и задава темпото на целия двубой, то шансовете за победа на ЦСКА ще нараснат сериозно.