Ще задържаме младите медици с промени в закона

лекар

Със законодателни промени ще се направи опит младите медици да бъдат мотивирани да останат в България. Това стана ясно в понеделник след среща между здравния министър проф. Николай Петров, д-р Деян Попов, д-р Радислав Наков, Асоциацията за развитие на медицинската общност и Асоциацията на студентите-медици в България – София.

Идеята е да се направят корекции в наредбата (Наредба №1), регулираща реда за специализация на младите лекари, която в момента принуждава много от тях да търсят начини за реализация в чужбина, където и остават. Ще се мисли по въпросите за прием, кандидатстване, контрол и качество на специализациите, и финансиране на специализантския труд, пише Труд. Проф. Петров обеща, че работещите текстове от наредбата няма да се променят, а само ще се надгражда.

По-рано пък министърът и ръководството на здравното министерство се срещнаха с директорите на 28-те Регионални здравни инспекции, за да обсъдят летния сезон и краткосрочните задачи на инспекторите по региони. Засилен контрол на питейната вода, на водните басейни и морските води, на храните и шума, поиска Петров. „От вас искаме внезапни проверки, контрол, контрол и пак контрол“, заяви пред тях министър Николай Петров. Напомнено беше, че се налага задължителен мониторинг на персонала на обектите с обществено предназначение, като ресторанти и други заведения. При въпроси от съвместна компетентност здравните инспекции трябва да работят в добра колаборация с другите отговорни институции, препоръча МЗ на РЗИ-та.
„В дългосрочен план МЗ ще направи анализ на дейността на всяка регионална инспекция, като очаква от директора ѝ да мотивира всеки разходен лев“, каза още министърът.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.