Само в 7DniSofia.bg

Нова информация! Нарушил ли е закон на САЩ Желяз Андреев, заради работата си в кол център

persian-oak-wood-3064187__340 - Copy - Copy - Copy

29-годишният Желяз Андреев от Добрич е задържан в родния си град по искане на прокуратурата в Маями. Арестът е във връзка с водено разследване във Флорида срещу 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия на САЩ със Сирия, предаде бТВ.

„Според документите, които сме получили, престъплението е извършено на територията на САЩ. Ние сме подписали двустранен договор за екстрадация и сме длъжни да изпълним тяхната молба”, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

От прокуратурата заявиха за bTV, че утре изтича 72-часовата мярка за задържането. Тогава ще стане ясно и дали обвинението ще поиска постоянен арест.

Андреев от години живее в София и работи в кол център. За Великден се връща в родния Добрич заедно с приятелката си. Повикан е в полицията за справка, след което обаче е задържан във връзка с водено от американските власти разследване.

„За сделки, които е извършвал, продавал е авиационни стоки, части, които оказва се без негово знание са били с двойна употреба за цивилна и военна авиация на сирийските авиолинии. Те са негов клиент, даден му в списък с компании, които всеки от нас от отдел „Продажби” получаваше наготово, не си го е избирал сам този клиент,  не си го е търсил сам и не е разследвал точно какво им продава и дали може, защото не това беше част от задълженията на служител от най-ниско йерархично ниво”, казва приятелката на младия мъж Милена Здравкова.

Фирмата, която се разследва, е регистрирана в България, но има и централа в Маями. Близките на Желяз се надяват съдът да не позволи той да бъде екстрадиран в САЩ. Вече е създадена и група във „Фейсбук” в негова подкрепа.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.