Само в 7DniSofia.bg

Ексклузивно! Бъчварова посече жестоко БСП за нелепите им искания към Турция!

Румяна Бъчварова

Нелепо е БСП да се опитва да вкарва една национална тема в този важен международен контекст на срещата. Такива теми на такива срещи не могат да бъдат поставяни. Бих казала, че това е нелепо! Това каза в ефира на Нова телевизия началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова по повод на ултимативното искане на БСП, Бойко Борисов да постави на масата за преговори с Реджеп Ердоган въпроса с тракийските бежанци и душевните граници на турския президент.

 „Помислете колко нелепо би изглеждало, ако нашата страна извади на масата за преговори една национална тема“, продължи Бъчварова.

„Това е проява на политическо неразбиране или политическо подвеждане на публиката в страната ни. Има група за нерешените въпроси, темата е от времето, когато те имаха правителство. Външно министерство реагира добре след изказването на Ердоган“, допълни още тя.

„Факт е, че всички страни в преговорите се съгласиха да участват в срещата. Инициативата на българското председателство за тези преговори е изключително важна. От Брюксел ни увериха, че самото й провеждане е голям успех за съюза. Не очаквайте конкретни споразумения от тази среща, защото форматът й го изключва. Трябва да се постигне едно взаимно разбиране, което към момента липсва“, каза за очакванията от срещата във Варна днес бившата вътрешна министърка.

Румяна Бъчварова коментира и въпроса с договорените траншове, за да бъдат държани в Турция бежанците от Сирия: „Една от конкретните теми, по които няма спор, е за дължимите суми. Те ще бъдат изплатени възможно най-скоро, Брюксел не отрича, че трябва да се плати. Траншовете са договорени. Предстои да се реши от които фондове ще бъдат взети парите за втория транш от 3 млрд. евро. Те ще бъдат отпуснати за бежанците. Няма да има проблем по този въпрос“.

„Нашата задача е да успеем да възстановим диалога между турската страна и основните играчи в Европа. Нашата задача е изключително важна. За първи път България има толкова важна страна в политическата история на Европа. Спокойни и доволни сме, че свършихме работата, която трябваше да се свърши. Положихме големи усилия тя да се случи“, завърши Бъчварова.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.