Политологът Александър Маринов разкри слабостите на Румен Радев: Опитваше се да спори с изпълнителната власт…

Румен Радев Президент (6)

Румен Радев се очерта като един държавник с характер и достойнство, умерен, премерен, способен да нарича нещата с истинските им имена, каза политологът проф. Александър Маринов по повод навършването на 1 година от встъпването в длъжност на президента Румен Радев, съобщи „Фокус“.

„За Радев и като цяло за президентската институция това е една успешна година, тъй като те се утвърдиха в очите на голяма част от българските граждани като една сериозна институция. Президентството и президентът си върнаха уважението на голямото мнозинство от българите, което не можеше да се каже за предишния изпълняващ тази функция“, коментира Маринов. По думите му от една страна Радев е диалогичен, а от друга – държавник, който е показал, че няма да търпи опити за вмешателство и за неприемливо, неуважително отношение към него лично и към институцията.

„Това като обща характеристика на стила, на възприемането на институцията и на Радев според мен е най-същественото. От гледна точка на резултатите от конкретните му политически инициативи и стъпки, тук картината е по-нееднозначна. Той предприе редица стъпки, най-вече чрез правомощието да налага вето, чрез свикването на КСНС – все пак три пъти свикан за този срок, чрез редица свои вътрешно и външнополитически изяви“, допълни той.

Според него във външнополитически план, благодарение на личната намеса на Радев, който по-късно е получил подкрепа от други страни, членуващи в ЕС, е било защитено присъствието на идеята за кохезионните политики на ЕС в декларацията от Рим. „Във вътрешната политика според мен като фактически резултат президентът Радев не може да постигне много, тъй като се опитваше да спори и да противодейства на определени решения на изпълнителната власт. Президентът няма тези ресурси и правомощия да води такава борба. Оттук вече е и основната слабост на това, което правеше президентът през изминалата година“, допълни още политологът.

коментар

  • Тодор Златаров

    22.01.2018 at 18:11

    Това мнение на другаря Ал.Маринов съгласувано ли е с градската организация на БСП ?????

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.