Караянчева поиска Цацаров да разсекрети акцизната система! Бюджетът е загубил 10 млн. лева…

Цвета Караянчева (3)

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е изпратила писма до главния прокурор Сотир Цацаров и до шефа на ДАНС Димитър Георгиев, с което моли за разсекретяване на доклада на спецслужбите за пробив в централизираната акцизна система (БАЦИС) на Агенция “Митници”, пише „24 часа“.

В него се отчита, че през 2015 г. системата е била пробита от хакерска група за период от 15 минути до няколко часа, при което са извършвани нерегламентиран транзит и контрабанда на акцизни стоки през границата на България, Сърбия, Македония, Румъния и Гърция.

ГДБОП е идентифицирала групата. Установено е, че са изтрити над 300 000 записа за стоки, от които бюджетът е загубил 10 млн. лв. от акциз.

На 16 ноември 2017 г. парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата е е обсъдила данните по сигнал на шефа на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев, който предупреждава депутатите, че има съмнения, че системата е компрометирана и недостатъчно надеждна.

ГЕРБ взе незабавни мерки, при които някои слабости ще бъдат отстранени. Министерството на финансите вече предприе мерки, обясниха неофициално от партията на Бойко Борисов.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории