Експерти бият тревога: Вирусът „Хонконг“ ще ни удари и ще предизвика епидемия! Започва с болки в мускулите, а след това…

Болница

Вирусът „Хонгконг“ ще ни удари и ще предизвика епидемия! Той се обозначава с Н3 N2. Не очаквам Н1 N1, т.н „Мичиган“, да бъде водещ тази година. Има две грипни линии от група Б – „Ямагата“ и „Виктория“. Иначе „Мичиган“ се очертава като класически протичащ вирус и не се очакват изненади. Трудно е да се каже колко ще бъде интензивна епидемията. Това каза пред Би Ти Ви главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев, който сподели още, че грипът ще ни атакува в края на януари и човек трябва да бъде внимателен с него, защото е трудно предсказуем.

Според него много хора имат изградени антитела срещу вируса „Мичиган“ и това му дава възможност да зарази повече хора, ако не са имунизирани, но няма как да повлияе на обществения имунитет. Освен него може да ни атакува и „Хонконг“, който е познат от миналата година.

Епидемиологът обясни, че в над 90% от случаите като усложнения са тежко протичаща пневмония и основно засяга хората над 60-65 години. Наблюденията при децата най-често са бронхити и пневмонии, а най-тежка фаза под 0.1% се засяга централната нервна система.

Възможно е да имаме паралелна циркулация на 2 или 3 вируса. „Хонконг“ се отличава с рязко начало, висока температура и болки в мускулите. „При него най-силно изразено е чувство на отпадналост и е нужна почивка на легло поне 2,3 дни. Погрешно е да се взимат антибиотици, защото те не действат при грипа“, каза той.

Според д-р Кунчев няма крайна граница за имунизация, но най-подходящи месеци са октомври и ноември. „Една ваксина предпазва не повече от година, година и половина“, завърши още той.