Само в 7DniSofia.bg

Хакери използват НАП за да достигнат до вас! Вижте как да се предпазите…

НАП

Нова фишинг атака чрез фалшиво електронно писмо, пристигащо уж от името на Националната агенция по приходите, са предприели неизвестни хакери, предупредиха от НАП. Агенцията е получила множество сигнали за това фалшиво съобщение както по електронен път, така и чрез обаждания до контактния център на администрацията.

Заглавието на фалшивото писмо е: „Уведомление относно промени в регламента за подаване на декларации към НАП“, като съобщението е придружено от прикачен файл с разширение *.zip.

Както и предишни атаки електронни пощенски адреси на подателите са най-различни, но засега не са засечени е-писма с адрес от официалните домейни на НАП – nra.bg и nap.bg, въпреки че днешните хакерски технологии позволяват и това „маскиране“.

От НАП заявяват, че не са изпращали електронни писма с подобно съдържание до своите клиенти и според нейните специалисти най-вероятно става въпрос за изпращане на заразени с вируси електронни писма.

От НАП съветват потребители да не отварят прикачените файлове, а ако са го направили, да стартират веднага антивирусната си програма. От приходната агенция вече работят със специализираните служби за издирване на извършителите. Най-често те са „скрити“ зад сървъри, разположени в чужбина, като за реалното проследяване и намиране на зложелателите е нужно и съдействие от правоохранителни органи и от други страни, включително извън ЕС. Затова най-добрият съвет към потребителите винаги е бил да не отварят прикачени файлове или да кликват върху интернет адреси в е-писма, освен ако не са абсолютно сигурни, че вярват на подателя.

Източник: computerworld.bg

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории