БСП поиска главите на Валери Симеонов и В. Радев: Не можете да ни спрете! Ще покажем всичко на Европа

Корнелия Нинова (6)

БСП иска оставките на вицепремиера Валери Симеонов и вътрешния министър Валентин Радев. Поводът – решението на Министерския съвет от сряда за обявяване на оградата по границата ни с Турция за стратегически обект от значение за националната сигурност, с което според социалистите се целяло ограничаване на достъпа на журналисти и граждани до района и прикриване на нередности, предаде dnevnik.bg

В декларация от името на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова обяви днес, че решението на правителството е опит да се спре разследване на депутата от БСП и журналист Елена Йончева, в което тя показвала „дупки в оградата, шахти и преминаване на мигранти“, както и разговори и документи, показващи корупция. По думите й с обявяването на оградата за обект от значение на националната сигурност се спира не само достъпа до нея, но и се погазва върху свободата на словото, както и върху правото на депутатите да задават въпроси и да показват факти за случващото се по границата.

„Един разследващ журналист бе наричан клеветник, ние бяхме пращани в Сибир. Тази омраза ескалира в това да забраните свободата да мислим, да питам, да искаме истината. И да я превърнете в престъпление“, обяви Нинова и заподозря правителството в готвене на нови законови промени, тъй като за кабинета „Борисов 3“ борбата с корупцията била престъпление. Тя допълни, че депутатите от „БСП за България“ стават съавтори на филма на Йончева и покани всички граждани да станат такива.

„Не можете да ни спрете – ще покажем на европейските посланици кадрите от филма и документите, които уличават в корупция, как се пази границата и как се харчат европейските средства“, каза Нинова.