Експерт по сигурността разкри подробности за обирджиите на инкасото: Те са образовани хора и знаят как да…

Инкасо

Обирджийте на инкасо колата от столичния квартал „Овча купел“ са добре подготвени. Предварително са оглеждали обекта и знаят как да реагират след престъплението. Това са подготвени и образовани хора, които знаят как да действат в такива ситуации. Това заяви проф. Томо Борисов от Висшето училище по сигурност и икономика, който също притежава охранителна фирма.

„Практиката показва, че крадците винаги атакуват там, където охраната на инкасото се чувства най-добре и сигурна. Виждате колко бързо са действали престъпниците – знае ли са какво правят“, каза още експертът по сигурност в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Много са уязвими колегите, които извършват инкасовата дейност. Те винаги могат да бъдат обект на нападение. А проблемът е, че всичко става за секунди. Винаги когато се атакува такъв автомобил, първо се напада охраната. А самите охранители почти винаги не са минали достатъчно часове обучение. Ако обаче се спазват инструкциите едва ли може да се стигне до подобни престъпления“, уточни той.

„За съжаление повечето охранители във финансовите институции или банки са пенсионери. Това се дължи най-вече на ниското заплащане. Фактор е и липсата на квалифицирани кадри“, каза още проф. Борисов.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.