Ако не ви е ясно защо за стадион „Георги Аспарухов“ ще има търг, прочетете това! Софиянски е за съд

7 Dni Sofia19.09.2017
Левски Хайдук (3)

Един от най-начетените привърженици на ЦСКА – Марин Маринов, направи шокиращ за левскарите анализ на ситуацията със стадион „Георги Аспарухов“!

Репортажът на БТВ за стадион „Арена Виваком – Георги Аспарухов“ взриви определени среди, при условие, че не изнесе никаква нова информация, освен тази, че Областният управител ще обяви търг за ползването на спортният комплекс. Ще направя кратък анализ на фактите, а те са такива:

1. На 20.05.1997 г. Областният управител на София Веселин Стойков подписва АКТ №00643 по силата на който на ФК“Левски“ се преотстъпва право на ползване на имот находящ се на улица „Тодорини кукли“№47. Срокът на ползване е от 1990 г., крайна дата не е упомената, подразбира се „за вечни времена“. Видът на ползването е „БЕЗВЪЗМЕЗДНО“. Актът с който се преотстъпва правото на ползване на имотът „частната държавана собственост“ е на база писмо на Министерство на Финансите №04040011 от 05.05.1997. Актът е разписан в последният ден от управлението на служебното правителство на Стефан Софиянски.
Първи по тази тема писаха в.“168 часа“ в брой 19, 7-13 май 2010 година.

Защо настоящият Областен управител Николай Пехливанов твърди, че стадионът се ползва незаконно? Защото ФК „Левски“(ЮЛНЦ регистрирано по Закона за лицата и семейството) и ПФК „Левски“ АД създадено 1998-ма т.е. година след подписването на горният акт, нямат никаква юридическа връзка. В правният мир не съществува прехвърляне на права и/или задължения между ЮЛНЦ и търговски дружества.

2. Защо журналистът от БТВ твърди, че ПФК „Левски“ АД не плаща нищо за стадиона? Защото това беше резултатът от Одита на Сметната палата завършил на 4.12.2013-та, който одит показваше че МВР плаща всички Данък сгради, Такса смет и др. сметки на спортната база на Герена.

Защо това е незаконно? Защото според действащите европейски регламенти това се смята за незаконна Държавна помощ на частно търговско дружество, което поставя това търговско дружество в привилегировано положение спрямо другите търговски дружества, които са негови конкуренти.

До тук няма никаква новина. Новината дойде в резултат на изказването на Областния управител на София Николай Пехливанов, че ще има търг за базата на Герена.

Мислите ли, че това изказване не е съгласувано с Бойко Борисов? Ако мислите, значи сте наивници. Не само е съгласувано, а има и някаква конкретна причина да се обяви търг за Герена.

Най-вероятно причината за това развитие на нещата е избягване на Наказателна процедура спрямо България от страна на Европейската комисия, именно по линия на предстоящ Одит за нерегламентирана държавна помощ на търговски дружества. В резултат ползването на Герена от ПФК „Левски“ АД ще се регламентира и всичко ще се успокои.

П.П. За онзи безумен акт от 1997-ма, Стефан Софиянски и Веселин Стойков трябва незабавно да бъдат разследвани от Прокуратурата за „Безстопанственост“, което е престъпление по Наказателният кодекс. Ама надали ще бъдат…