Само в 7DniSofia.bg

Хаос на Централна гара заради ремонт: Променят разписанията на влаковете от днес

влак

Заради ремонт и модернизация на Централната жп гара в София от днес се въвежда промяна в движението на влаковете, които пристигат и заминават основно от и към северното направление Мездра, Видин, Варна и Русе, съобщиха от Държавно предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура“ (ДП НКЖИ). За да бъде възможно по-нататъшното осъществяване на строителните дейности, но и частично възможно влаковото движение и маневрена дейност, в железопътния възел ще бъде преустановено движението на влаковете от шести до дванадесети коловози.

Очаква се строително-монтажните работи по коловозното развитие на Централна гара София да продължат 15 месеца, обясниха от НКЖИ. През този период за обслужване на влаковете по направленията София – Подуяне пътническа, София – Волуяк и София – Захарна фабрика ще бъдат въведени в експлоатация вече ремонтираните трети, четвърти и пети коловози, като пътниците ще могат да ползват първи, втори и трети перони на Централна гара София. Влаковете по северното направление Мездра – Видин/Варна/Русе, част от които ще приключват и започват движението си ви от жп гара София-Север, ще бъдат засегнати. Създадена е организация за достъп и обслужване на пътниците от и до Централна гара София чрез подсигуряване на електромотрисни влакове (ЕМВ), които ще извършват трансфери на пристигащите и заминаващите пътници от Централна гара София до и от жп гара София-Север. За тези влакове е осигурена единствената възможност за достъп до гара София, като те ще пристигат и заминават само на 13-и челен коловоз при шести перон.

Столична община въведе редица промени в маршрутите на градския транспорт: -Трамвайна линия 27 – удължава се маршрутът ѝ до жп гара София-север – от спирка код 1255 „Пета градска болница“, транспортен подлез „Надежда“, бул. „Рожен“, надясно по ул. „Йордан Хаджиконстантинов – Джинот“, обръщане посоката на движение пред гара София-север, двупосочно -Трамвайна линия 7 – маршрутът се запазва до обръщателно колело „МС Хан Кубрат“ (движение по бул. „Христо Ботев“) и синхронизира движението си с трамвайна линия 27 -Трамвайна линия 1 – удължава се маршрутът до надлез Надежда – от Централна гара продължава по бул. „Княгиня Мария Луиза“, обръщане посоката на движение на надлеза, бул. „Княгиня Мария Луиза“, надясно по бул. Христо Ботев, наляво по ул. „Струга“ и синхронизира маршрута си с трамвай номер 6

-Трамвайна линия 3 – променя се маршрутът до жп гара София-север – по бул. „Христо Ботев“, до Централна жп гара , наляво по бул. „Княгиня Мария Луиза“, транспортен подлез „Надежда“, бул. „Рожен“, надясно по ул. „Йордан Хаджиконстантинов – Джинот“, обръщане посоката на движение пред гара София-север, двупосочно. Най-натоварените сутрешни пътнически влакове, които пътуват от Искърското дефиле, ще се движат директно до Централна гара София, без да се налага пътниците от тях да се прекачват на жп гара София-Север. Без прекачване ще пътуват и нощните композиции между София и Варна през Горна Оряховица, които ще се движат по обиколно трасе през Курило и Илиянци – Казичене – Искър.