Важна новина за всички бивши и настоящи пушачи в София

цигара

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат в София и още три града, съобщават от Института за здравно образование.

Консултациите ще се правят от специалисти-пулмолози. „Изследванията са част от Националната кампания „За живот без тютюнев дим“ на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, посветена на Световния ден без тютюнев дим – 31 май“, посочи председателят на Асоциацията д-р София Ангелова.

Тютюнопушенето е една от най-важните причини за белодробни заболявания, а в много страни – и най-важната причина за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт. Това е единствената причина за влошаване на здравето, която е напълно предотвратима. През целия месец май в четири града – София, Пловдив, Плевен и Благоевград ще се провеждат консултации и изследване на дишането (спирометрия) при пушачи и бивши пушачи. Спирометрията е неинвазивно изследване, което дава информация за функционалния капацитет на белите дробове, процесите на вдишване и издишване, количеството въздух, което преминава през белия дроб по време на нормалния дихателен цикъл и разпределението на кислорода в дробовете. Чрез него се определят функционални нарушения в белите дробове при наличие на белодробни болести. Не е нужна предварителна подготовка. Цялото изследване отнема около 10 мин. За прегледите има задължително записване, което е само онлайн чрез сайта на Института за здравно образование www.healthedu.eu (още от началната страница всички пътища водят към записването). За улеснение на работещите, има и телефон за информация – 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), който е активен след 17 ч. в делнични дни и между 10 и 16 ч. в почивни дни, до края на май.

За прегледите се записват пълнолетни пациенти с повишен риск от развитие на белодробни болести, без поставена диагноза и отговарящи на определени от медицинските специалисти условия.  Направление от личен лекар не е необходимо. Ако вече имате поставена диагноза ХОББ или астма, не можете да участвате в кампанията. Фокусът на кампанията са пушачите и бившите пушачи, тъй като те са най-застрашени от развитие на белодробни заболявания. По данни на НЗОК само за 2023 г. са проведени над 96 000 първични прегледа при личен лекар и специалист по повод белодробни оплаквания. Две трети от прегледите са извършени на хора над 60 г. В кампанията участват специалисти-пулмолози:

Д-р София Ангелова – София, кабинет по белодробни болести, ж.к. „Христо Смирненски“, бл. 47.

Д-р Елина Смилкова – Благоевград, Градска поликлиника, ул. „Славянска“ 60, ет. 4, каб. 411.

Д-р Мирослава Тодорова – Пловдив, Медицински център, ул. „Кавала“ 20, ет. 7, каб. 5.

Д-р Габриела Илиянова и д-р Иван Тихомиров – Плевен, Кабинет по белодробно здраве към МБАЛ „Св. Панталеймон“


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории