Борисов се разгневи и натика в кучи г.з Киро, Асен и послушкото им Денков

7 Dni Sofia07.03.2024
Румъния - ЕНП - конгрес

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини колегите си в управлението в неразумно поведение. „Виновни са тези самонадеяни хора, които в желанието си да покажат колко са велики, ни тласнаха в криза”, добави той.

„Всичко трябваше да се реши предварително кога, как и защо. Не знам защо за толкова неща не си държат на думата, а са се хванали, че на 6 трябва да се даде оставката. Можеше да се подаде в понеделник, вторник, сряда, четвъртък, когато сме уточнили всичко”, каза още Борисов.

Той каза, че няма никакъв призив към президента във връзка с консултациите.

„Изобщо, в случая, президентът не ни е виновен. Той дори няма да иска да се забърква в тази каша, в която вкарахаме политическата система заради егото и гордостта на тези хора”, е мнението на лидера на ГЕРБ.

Мария Габриел ще покани ПП-ДБ на преговори за ротацията, които ще се състоят през следващите няколко дни. Това потвърди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Вероятността за предсрочни избори, обаче остава.

„Габриел, която е кандидат за премиер, съответно – избран от нея помощен екип в най-важните сфери – правосъдие, енергетика, строителство – тя ще управлява този кабинет и ще каже с кои министри може да работи. Затова е логично преговорите да се водят от този човек. Ако искаме премиер Послушко, в случая Денков, когото аз много уважавам, който не можеше да вземе решение, ако не се чуе с една поредица хора, премиерът е овластен от народа да взима бързи и смели решения, дори да сгреши. Как би се чувствал Денков, ако на главата му седят 4-5 лидери, той чувства ли се ръководител? Аз не искам Мария Габриел да се чувства като Послушко и преди да вземе решение, да пита няколко души. Тя трябва да може да каже: „Мога да работя по този начин, подпишете това споразумение!“ или „Не мога да работя така!“ – тогава няма да го подпиша“, заяви Борисов.

Борисов коментира и изказване на Денков по време на отчета му в НС бил казал, че е подобрил инфраструктурата. Лидерът на ГЕРБ му препоръча да вземе кола и да отиде от София до Русе

„Да види в каква кал е държавата. Ями, дупки, мръстотия. Екологична смрад покрай магистралите. Румъния, които бяха години назад. Той излиза и се с подобрената инфраструктура от 3 години. Съветвам го по теми, по които Денков се е провалил за 3 години, да не коментира ще им кажа, че те откриха 14 км, с 26, 5 млн. индексации и сега им давам за домашно – това е по 2 млн. километъра строи, къде са чувалите? Защо строите с 2 млн. на километър, какво се промени, цялата отсечка ще стане половин милиард по-скъпо за българите, защо това не се коментира, попита Борисов. „Сега щом сте направили инфраструктурата, защо е по-скъпо, къде отидоха тези чували, защо 2 млн. е по-скъпо? Къде отидоха? Нали ние строяхме скъпо. Те сега пак работят по инхаус, но с 2 милиона повече. Това е справянето на Денков с инфраструктурата“, попита Борисов.