Георги Георгиев: Настояваме за изграждането на съоръжения за достъпна среда в 22 столични училища

articles__9d43575341b448472aefd90fa1ef22bc

„Достъпната градска среда не подлежи на договаряне и тя е минимумът, който общината трябва да осигури и ще го направи. За целта предлагаме на общинския съвет да финансира изграждането и монтажа на съоръжения за достъпна среда – рампи, асансьори и стълбищни платформи в 22 столични училища, като предвидим 1.5 млн. лева“. Това написа в профила си във Фейсбук общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев.

И продължава:

„Вече съм ви разказвал, че преди седмици с мен се свързаха родители от 135. СУ „Ян Амос Коменски“ в Красна поляна и 36. ОУ „Максим Горки“ в Красно село, които ми сигнализираха за липсата на работещи съоръжения за хора с физически затруднения. Това създава много неудобства за децата им, които са ученици в тези училища и затова с колегите ми от групата на ГЕРБ-СДС подготвихме предложение за финансиране за 135 СУ и 36 ОУ.

За да не бъде обаче това решение на парче, поисках информация от директорите на всички училища на територията на Столична община за проблеми с достъпността, за да разширим мерките и да ги превърнем в стандарт. Благодарение на съдействието на началника на РУО София г-жа Ваня Кастрева имаме пълната картина за броени дни, за което искрено ѝ благодаря.

На база на получените отговори от директорите на училищата, към днешна дата в 22 училища има необходимост от изграждане или обновяване на съоръжения за достъпна среда. Общата стойност на необходимите съоръжения е около 1 500 000 лв. и съветниците от групата на ГЕРБ-СДС предлагаме тя да бъде включена в Бюджет 2024 г. Това са училищата, които ще получат финансиране след приемане на нашето предложение от съвета:

135. СУ „Ян Амос Коменски“

36. СУ „Максим Горки“

57. СУ „Св. Наум Охридски“

133. СУ „А. С. Пушкин“

119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“

38. ОУ „Васил Априлов“

117. СУ „Св. Св. Кирил и Методий“

НПГПТО „М. В. Ломоносов“

148. ОУ „Проф. д-р Любомир Милетич“

31. СУЧЕМ „Иван Вазов“

39. СУ „Петър Динеков“

199. ОУ „Св. Апостол Йоан Богослов“

4. ОУ „Проф. Джон Атанасов“

170. СУ „Васил Левски“

25. ОУ „Д-р Петър Берон“

200. ОУ „Отец Паисий“

1. СУ „Пенчо Славейков“

30. СУ „Братя Миладинови“

108. СУ „Никола Беловеждов“

33. ОУ „Санкт Петербург“

81. СУ „Виктор Юго“

97. СУ „Братя Миладинови“

Благодаря на родителите, които се обърнаха към мен и на директорите на училищата за бързата реакция. По този начин ще направим още една важна стъпка към осигуряването на достъпна среда за децата и младежите с различни потребности. А от колегите съветници от всички групи очаквам подкрепа при гласуването и съм убеден, че ще я получим.