Тагарев потупа Тръмп по рамото от срещата на НАТО в Брюксел

payimage-592001

България е сред 18-те държави от НАТО, които изпълняват критерия за отделяне на 2% от БВП за отбрана. Това заяви военният министър Тодор Тагарев в Брюксел. Той е там за срещата на министрите на отбраната на страните-членки от НАТО и сам отбеляза, че на нея присъстват всички „титуляри“.

„България е сред тях. Ние сме на 2% с планирания бюджет за тази година със Закона за бюджета и във всяка от следващите години до 2032 година. В някои години години повече“, заяви Тагарев.

Министърът на отбраната съобщи, че към 2026 г. е планирано да се отделят 2,4% от БВП за отбрана.

„За 2026 г., когато имаме по-сериозни плащания по сключени вече договори, тогава бюджетът е и по-висок. Значителна част от този бюджет е за инвестиране в нови способности, което се посреща доста добре от нашите съюзници“, посочи Тагарев.

Той коментира и думите на бившия американски президент Доналд Тръмп, който в сряда предупреди, че „че ако се върне в Белия дом, няма да защитава членовете на НАТО, които не изпълняват целите за разходи за отбрана“, дни след като предизвика тревога в Европа, като намекна, че ще насърчи Русия да напада такива страни:

„Господин Тръмп, знаете всички, че е в предизборна кампания, тя беше и такава още от времето, когато беше президент, но тя е напълно разбираема. Всички страни са поели такова задължение още на срещата на върха през 2014 година , т.е преди 10 години и фактът, че някои още не са постигнали тези 2% е обезпокоителен, тъй като трябва всички заедно да споделяме бремето. Иначе това не е политика на американското правителство“, категоричен е военният министър.

„В НАТО ангажиментът е категоричен и тази сутрин няколко пъти беше повторено, че нито един квадратен сантиметър от територия НАТО, няма да бъде допуснато да бъде даден на някой друг, на страна агресор примерно“, допълни Тагарев.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории