На хората на Слави им писна: Предлагаме закриване на Министерски съвет! Поемаме властта от Парламента

Парламент - заседание

Нов спор за това до колко добре се справя правителството със задълженията си избухна в парламента покрай предлагания от (не)коалицията Проект на решение за необходимите действия за изграждане, оборудване, пускане в експлоатация и кадрово обезпечаване на Националната детска болница от „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД. В него се въвеждат изисквания към здравния министър, който до седмица след приемането на решението трябва да представи  отчет по свършеното до момента, а до 30 дни – и план за ускорено изграждане на лечебното заведение.

Всички политически формации се обединиха, че Национална детска болница трябва да има.

„В МС няма човек, който да е достатъчно отговорен и да се заеме директно с такава кауза и следва такъв законопроект да бъде предложен от всички ръководства на парламентарните групи. Излиза, че в тази (не)коалиция нямат доверие на изпълнителната власт, която да направи така, че да се построи тази болница. Затова има такава инициатива за държавна структура. Няма кой да контролира тази структура и затова ще се грижим ние от парламента. Ако всеки проблем, касаещ изпълнителната власт и изпълнението на болницата, ако ще бъде решаван от нас, да закрием МС и всичките му структури. И всяка парламентарна комисия ще изпълнява ролята на министерство“, заяви Атанас Чорбанов от ИТН.

Шефът на здравната комисия Костадин Ангелов от ИТН защити предложението си. Той обаче заяви, че няколко институции трябвало на намерят сечението на проблема. Затова може би един зам. министър-председател трябва да координира нещата.
Министерството на здравеопазването не прави нищо да се случи този проект, настоя той. „Много министри проспаха този проект и не направиха нищо. Някои сключиха договори с търговски дружества да обследват терени, други нищо не направиха, а някои имаха основната задача да спрат този проект и с писмо го спряха“, ядоса бившият здравен министър на случилото се след него и все още липсващата детска болница.

Ангелов настоя, че НС трябва да контролира изпълнителната власт, но уточни, че и сега го прави – през парламентарния контрол. Решението имало идеята да покаже, че НС твърди стои зад този проект, и че той ще стане факт.

Гроздан Караджов от ИТН отчете благородната идея за създаване на детска болница.

„На слабото правителство му пречат законите, на слабите министри им трябва патерица от НС, така разбирам това решение“, контрира обаче той. И попита защо НС трябва да се занимава с решения, които дори и експериментално да отидат в Конститцуонния съд, ще бъдат отхвърлени.

„Няма да произведе и временно действие. Какво като има 3 министерства, които имат много функции? Това е вярно за всяко правителство. Условно е делението на парцели, те са длъжни да си взаимодействат“, настоя ексминистърът. Той нарече праивтелството карикатурно, „със случайна фигура начело“. „Като няма министър-председател, който със здрава ръка да координира такива проекти, ще се налага вие, г- Ангелов, да го правите, но това е извън Конституцията, защото се намества в изпълнителната власт, което по Конституция е забранено“, заяви Гроздан Караджов.