Особено жалък Божанков! Размаха меките си китки на Борисов: Няма да ме сгънеш, ей!

Парламент - заседание

Неприемливо е, че Борисов говори с такава лекота за избори. Ако нещо постигнахме за тези месеци, то е да дадем спокойствие и перспектива на държавата и да успокоим народа. А Борисов казва – щом е така, да отиваме на избори в София, в държавата. Ако той е готов да каже на софиянци, на цялата България, на партньорите ни в Европа, че всичко, което сме постигнали, той ще го хвърли в канала буквално, защото не може да си преживее егото – така да бъде. Той няма да ни уплаши със сигурност, нито пък ще ни сгъне.

Това заяви депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков пред bTV.

Напрежението не е излизало извън зоната на ескалация от началото на кабинета и неговото естество е такова – непримирими противници направиха правителство с такива компромиси, че няма как да няма напрежение.

Абсолютно безумие е да пратиш държавата отново на избори заради позицията външен министър, допълни той.

Това министерство е важно, защото има няколко причини за съществуването на този кабинет и най-големите от тях са външно-политическите цели, които сме си поставили – Шенген и еврозона. Така че, ако ГЕРБ искат цялата власт във външната политика – премиер, външен министър, председател на външната комисия в НС. Те искат да носят цялата отговорност и за нас е най-лесно при един евентуален провал с Шенген да кажем – ето, те искаха цялата власт във Външно, получиха я. Но определено това не е работещо за България, защото ПП имат добри международни контакти, добри кадри в международната политика и можем да сме повече от полезни и заедно да постигнем тази цел, обясни Божанков.

Ротацията е много ясно определена още при самото сформиране на кабинета. Мария Габриел и Николай Денков ни предлагат доклад с оценка за работата на всеки от министрите.