Депутатка на Бойко реши да проговори: Вежди, изуми ме, така не е достойно

вежди-рашидов-1280x732

Не сме обсъждали Томислав Дончев за министър на електронното управление. Това заяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС по бтв.

По наша оценка има редица сектори, в които основно се произвеждат скандали и назначения, а не виждаме реални политики в полза на хората, каза зам.-шефката на парламентарната група на ГЕРБ и отговори на въпрос каква е позицията на депутатите при наближаването на ротацията между премиера акад. Николай Денков и вицето му Мария Габриел.

Сачева уточни, че оценката за министрите се прави в момента както от министър-председателя, така и от вицепремиера. „Ние многократно сме изразявали резерви и по отношение на здравеопазването, земеделието, много са секторите, в които имаме забележки, включително и в социалната политика“, изреди тя.

Според нея политиките, свързани с пазара на труда и заетостта, изостават на фона на други политики, за които се слага по-силен акцент. „Има много забележки, които да бъдат взети под внимание. Иначе няма как да продължим да обясняваме защо съществува това правителство“, каза ексминистърката на труда и социалната политика. И призна, че производството на решения минава и през смяна на министри.

Сачева смята, че преди ротацията трябва да бъдат преосмислени всички действия на правителството до момента в посока на това „да има повече резултати, още живот и смисъл на нашите действия“. Тя подчерта, че ако няма достатъчно закони и решения и министрите не са изпълнили задачите от управленската си програма, значи има проблем във ведомствата.

„Колегите от ПП конкретно още от самото начало се опитват да наложат диктат със своите 36 депутата, обяснявайки как те единствени имат право да управляват, имат възможности и специалисти. Ние сме стояли дистанцирани от това службогонство, но сме държали да има конкретни политики“, настоя депутатката от ГЕРБ. От партията й отказват да носят политическа отговорност за действия на хора, които може би не осъзнават своята.

Не искаме да има непрекъснато противоборство, а разговор за политики. Искаме да се изпълнява управленската програма, за която е поет ангажимент пред гражданите, каза тя.

Борбата с корупцията е битка, която изисква големи усилия, коментира още Сачева.

Дълго време мълчах по този казус, заяви Сачева след въпрос към нея за коментара на бившия й коледа Вежди Рашидов „за Галя от посолството“. Това, което каза Рашидов е сериозно, пазих неговия авторитет и достойство, когато ГЕРБ обсъждаха поведението на Рашидов. Единството аз го защитих. Това което той говори след това за мен беше изумление.Нито един предствител на нито едно посолство не ми се е обаждал да ме пита за Рашидов.

Имаше опровежение и от американското посолство, каза тя. Версията за Галя от посолството е недостойна спрямо нас и справмо американското посолство.

Аз работя с много посолства, разговорите са винати публични, и такива за назначения не е имало, каза Сачева .