Дано Радев е слушал радио преди малко: Това, което е замислил за края на 2026 година не отива на президент

румен радев

Президентът Румен Радев ще допусне грешка, ако в края на мандата си застане зад политически проект. Това коментира пред БНР президентът на България (2021 – 2017) Росен Плевнелиев.

„Убеден съм, че президентът Радев ще допусне тази голяма грешка, която не отива на никой президент, но в края на 2026 и началото на 2027 г. ще се бори за промяна в държавата и ще застане зад политически проект“, прогнозира Плевнелиев в предаването „12+3“.

Той припомни, че предшествениците му Георги Първанов, Желю Желев и Петър Стоянов са направили този опит и той е бил неуспешен.

„От научените уроци разбрах едно, разговарял съм с много президенти, с които съм работил, не му отива на един президент, а и народът няма да го разбере и няма да го подкрепи, да се върне в политическа партия или да се върне във властта. Това ще изпрати много тежко послание към хората, че всъщност президентът е бил във властта като държавен глава, за да подготви своя политически проект“, каза Росен Плевнелиев.

И допълни: „Държавният глава, ако е разбрал Конституцията, е президент на всички и след края на мандата остава президент, това е, което трябва да направи един президент. Той ще направи тази грешка, която не е добре за България. И Желев, и Стоянов, и Първанов, заставяйки след края на мандата зад проекти и подкрепяйки политически партии, не успяха“.