Слуховете за смъртта на ГЕРБ в София се оказаха силно преувеличени! Бойко се завърна! Но с нова гвардия

7 Dni Sofia18.01.2024
1

Живеете в София около квартален клуб на ГЕРБ? Загледайте го. И ще разберете по светлините, че нещо се случва в тази партия.

В повечето случаи тези клубове светеха за кратко. Основно около избори. Служеха за складове на безмислени флайери и плакати на активисти, очакваще София да ги направи известни.

В края на 2023-а година Бойко Борисов обърна тренда в столицата. Отказа се от известните и се насочи към свестните. За да изпълнят заръката му от нощта на балотажа на местните избори.

Някой спомня ли си какво каза Борисов в Пловдив, където отиде по нощите да поздрави новоизбрания градоначалник Костадин Димитров? „Най-лесно е да си върнем управлението на София, като временно го дадем в ръцете на друг“, сподели тогава лидерът на ГЕРБ. И когато се махнаха микрофоните пред него, добави: „Да, ще си я върнем“!

Случващото се последните 40-ина дни в столицата е знак, че Борисов започва изрпълнение на заканата си. Или поне полага основите на нова структура в София, която след 4 години ще излезе и ще си върне това, което доскорошните софийски атамани на партията загубиха.

Всъщност те загубиха София. И по-лошото е, че не правеха нищо да влязат поне в битка за нея. Живееха с алибито „София е жълтопаветна“ и го използваха като оправдание за цяла поредица загуби. Дори срамни загуби. Това, че Борисов „приемаше“ измисленото им  алиби даваше основание да вярват в дългия си партиен живот. Е, илюзиите им леко започват да се изпаряват…

Първото знаково решение на Борисов бе, че пое София на ръчно управление. Сложи точка на дългогодишната вражда между мераклиите за първи в Софияв. Вземайки ръководния пост в столицата, Бойко им извади от устите залъка, за който се облизваха. Влезе като горския и изгони от гората и шумкарите, и полицаите. И сложи на тяхно място Даниела Райчева. Доказала се на терен два мандата като кмет на „Нови Искър“, чаровна, но и твърда дама, отдадена на партията и каузите й.

Апропо, в ГЕРБ се говори, че ако е имал такъв боец под ръка във Варна, Борисов отдавна да е вдигнал 9 бала вълнение и в местната организация на партията, провалила се гръмотевично на кметските избори. Както и на други места…

Освен Даниела Райчева, нови са и 80 процента от определените за координатори на ГЕРБ в столичните райони. Къде млади депутати като Даниел Александров и Николай Алгафари от „Личната гвардия на Борисов“, къде доказани момчетата и момичета от същата тази бойна единица на партията като Драгомир Младенов, Борислав Куртев, Димитър Вучев, Кристиян Маджуров и т.н.. Плюс няколко бивши и настоящи кметове като Иван Божилов и Димитър Димитров, демонстрирали през годините, че са способни да стават, след като паднат.

Задачата им е София отново да има ГЕРБ. Задача, която притесни сериозно както Васил Терзиев, така и Борис Бонев. Двамата разбраха, че слуховете за смъртта на ГЕРБ в София са силно преувеличени. Бонев наскоро пляскал нервно с меките си китки на партийна сбирка бесен, че това, което той правеше 4 години – да хули Фандъкова, сега му се връща в троен размер. „Благодарение“ на столичния ГЕРБ, превърнал във фейсбук Бонев в обикновено меме. И като такова Мис Бони  е притеснен, че след 4 години няма да може да се кандидатира дори за балировачка в общинския завод за боклук.

Борисов избра перфектния момент да освежи ГЕРБ в София. ГЕРБ-Чичовци, ГЕРБ-Лели, ГЕРБ-Стринки и останалите оставят днес на наследниците си София на дъното. Резултатите от последните няколко вота са откровено грозни. Затова за Бойко и гвардията му пътят в полите на Витоша от тук нататък е нагоре. Колко нагоре ще се види на първия тест – европейските избори.