Настимир Ананиев: Хората в България живеят добре при нас! БСП само им продава страх

настимир-ананиев-e1670763827294

„Аз съм шокиран, че столетницата БСП влезе в обувките на „Възраждане“, продава страх“. Това каза пред БНР депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев относно решението за влизане на България в Шенген по въздух и море.

България няма да приема неограничен брой мигранти, повтори той, като напомни, че Дъблинското споразумение от 2007 и 2013 г. е подписано по време на управление на БСП.

„В момента е договорен Пакта за миграция, който облекчава България. Той ще бъде подписан в следващите няколко месеца. При нас облекчението ще е в пъти“, категоричен бе Ананиев в интервю за предаването „Неделя 150“.

По думите му самото Дъблинско споразумение не работи. Затова през април ще се подпишат всички документи, които ще облекчат България. Другото, което ще облекчи България, е приемането ни в Шенген, отбеляза той:

„Ние ставаме пълноправен член на Шенген, който има пълен достъп до цялата шенгенска база данни, което е ключово важно за нашата национална сигурност. Ние сме и на масата, където се взимат решенията за Шенген. На трето място – българската грабица ще бъде най-пазената граница в ЕС“.

Настимир Аниниев вярва, че през 2024 г. България ще бъде приета в Шенген и по суша.

Ще се спази процедурата за всеки регулатор, декларира депутатът от ПП-ДБ и подчерта: „Ние имаме принципи“. Той даде пример с Конституционния съд и изтъкна професионалните качества на тяхната номинация. ГЕРБ номинира политическо лице, но ние не можем да спрем никой да номинира, коментира Ананиев. По думите му в парламентарната група не е обсъждана номинация на Атанас Атанасов за КС.

„Ние упражняваме нашата власт и нашата сила до това, което имаме – имаме 63 народни представители. До момента мисля, че се справяме много добре. Ефектът на промяната е видим“.

„Ако продължаваме да имаме този ефект на промяната, ако правим неща, които са добри за българските граждани, аз не виждам проблем да продължи да има стабилност. Когато има стабилност, хората се успокояват. Ако хората живеят по-добре, значи сме си свършили работата. Ако има повече чуждестанни инвестиции, това е добре за държавата“, коментира депутатът от управляващата коалиция и отново повтори, че с 63-ма народни представители е трудно да се направи истинската реформа и промяна в България.

За предстоящата ротация Анание бе категоричен, че ДПС няма да участва с министри и зам.-министри. Според него е редно премиерът Николай Денков и вицепремиерър Мария Габриел да направят оценка на министрите и ако имат предложения за промяна, да ги представят на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Финалното решение е на парламентарните групи, подчерта той и добави, че е важно да се запазят политиките.