Двама ще се борят да оглавят Софийската адвокатска колегия

big_95

Двама кандидати за председател на Софийската адвокатска колегия (САК) бяха допуснати до участие в изборите. Те са Жана Кисьова и Добровест Пенев.

Избирателната комисия не допусна третия – Петър Антонов Антонов, тъй като документите му са подадени след изтичането на крайния срок – 17 ч. на 27 декември 2023 г.

Жана Кисьова е член на настоящия екип, който ръководи колегията. Нейната кандидатура е издигната от действащия председател Стефан Марчев. На специалния сайт за изборите за ново ръководство на САК на екипа на Кисьова (виж тук) тя и кандидатите за членове на органите на колегията са представени с опита и компетенциите си, изложени са и приоритетите, и предимствата им, пише news.lex.bg.

За Кисьова е посочено, че е адвокат от Софийската адвокатска колегия с общ адвокатски стаж 21 години и 9 месеца. Завършила е Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 2000 г. Професионалният ѝ опит започва още като студент през 1999 г. със стаж в адвокатска кантора, в която продължава по-късно като адвокат след приема ѝ в САК 2002 г. През 2015 г. Жана Кисьова създава с други свои колеги адвокатско дружество „Кисьова, Стаменова, Стоилов и партньори“, в което и досега е управляващ съдружник.

Другият допуснат до участие в изборите кандидат за председател на САК Добровест Пенев е издигнат от шефа на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) д-р Ивайло Дерменджиев и адвокат Даниела Доковска. В адвокатския регистър е посочено, че е вписан в колегията през 2003 г. и от 2014 г. представлява адвокатско дружество „Пенев и Константинова“. В регистъра е отбелязано, че той е съдружник там с Калина Константинова Попова, която обаче от две години не е действащ адвокат.

Кандидатурата на недопуснатия от Изборната комисия Петър Антонов е издигната от адвокат Милчо Занев. Решението дали той ще участва в изборите може да бъде оспорено пред ВАдС.

От решението на Избирателната комисия става ясно, че кандидатите за членове на Софийския адвокатски съвет са общо 53-ма, за Контролния съвет са се кандидатирали 13 души, а за членове на Дисциплинарния съд – 27. За шеф на дисциплинарния съд са номинирани настоящият му председател Трендафил Трендафилов и Пламен Ангелов (всички имена виж в пълния текст на протокола на комисията тук).

Общото събрание на столичните адвокати ще е на 27 и 28 януари 2024 г. в гранд хотел „Астория“. Тогава ще се избират и делегати за Общото събрание на адвокатите от страната. Кандидатури за делегати може да се издигат до 12 януари 2024 г.