ТОВА Е НАЙ-БОГАТИЯ БЪЛГАРИН! 29-годишен милиардер, без наследство, без криминален бизнес и с платени данъци

1

Компанията „Робинхуд“, основана от 29-годишния Владимир Тенев, привлече оценка от 1.3 милиарда долара, като го нарежда на позицията на първия българин-милиардер. И това стана без да се занимава с криминални дейности или да бъде богат наследник. Цялото му богатство е резултат от пълноценен и честен труд, като всичко е декларирано и данъците са платени.

През 2013 година Тенев завършва университета „Станфорд“ в САЩ със специалност математика и започва своята блестяща предприемаческа кариера. Той успява да реализира „американската мечта“ преди дори да навърши 30 години.

Компанията е създадена съвместно с Байджу Бат, когото Тенев среща по време на учебата си в „Станфорд“, където Тенев учи математика, а Бат – физика. По-късно двамата стават съквартиранти по време на университетските години. Българският предприемач започва докторантура по математика, която обаче прекъсва.

Владимир е роден в България, но семейството му се премества в САЩ, когато той е на 4 години. Баща му е икономист и получава работа в Университета на Делауер през 1991 година. Следващата година Владимир и майка му се преместват при него.

За броени години банкерите от Уолстрийт оценяват капитала на компанията на българина на 1.3 милиарда долара.

Прогнозите са, че в близко бъдеще той може да удвои или дори утрои този капитал, което е космическа сума в български мащаби, но реалност за него зад Океана.

Стартирането на „Робинхуд“ е с мобилно приложение със същото име, което предлага безплатна търговия на фондовите борси. Това просто на пръв поглед изобретение е на път да промени финансовите пазари в САЩ. Причината за това е, че борсите стават достъпни за всеки чрез телефон, без високите такси на брокерите. В момента повече от три милиона американци се възползват от услугите на компанията на най-богатия българин, чийто планове се насочват към Европа.