Само в 7DniSofia.bg

Пореден експерт намекна, че Гешев сам е инсценирал атентата: Възстановка ще го изобличи

Иван-Гешев-7-1280x853

Може да се гледа в посока инсцениране, смята експерт по експлозиви за взривът срещу кортежа на бившия главен прокурор Иван Гешев.

Според Добромир Димитров цитираното количество от 2,5 кг тротил, което се твърди, че е използвано при опита за атентат, е прекалено голямо и би трябвало да отнесе танк, камо ли кола, пък била тя и бронирана.

„Това е взривно вещество, което се използва за гранати, снаряди, боеприпаси. Ползва се и в минното дело“, уточнява Димитров пред бТВ.

„Моето лично мнение е, че 2,5 кг е страшно голямо количество, но няма как да имаме някакво съмнение, след като шест независими експерта са дали мнение, че това е количеството“, допълва той.

Той изрази мнение, че е добре да се направи експеримент със същия модел джип и това количество експлозив, за да се види какви точно ще бъдат щетите.

„Лично аз бих гледал в посока на инсцениране на инцидента, но преди това бих направил още няколко опита на полигоните“, коментира той.

На 1 май 2023 г. взрив избухна на пътя до автомобила на тогавашния главния прокурор Иван Гешев. Това стана, докато кортежът му се движеше по пътя от Самоков към София, в района на село Ковачевци.