По-правоверен еничар от избягал от БСП няма! Вижте какви ги наговори Божанков при Ризова

7 Dni Sofia13.12.2023
1

Паметникът на съветската армия ще бъде съхранен. Който трябва, знае къде. Не се съобщава къде от съображения за сигурност. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Явор Божанков.

Паметникът ще бъде реставриран и поставен в музей, където му е мястото. При самото създаване на МОЧА се казва, че той има пропагандна цел, затова е и поставен на най-централно място в София. Недопустимо е в центъра на София да има паметник на окупационна армия, който е три пъти по-висок от паметника на Васил Левски. Затова беше решено, да бъде проведена специална реставрационна операция, казано на шега. Оттам нататък паметникът ще си намери място в музея. В продължение на години той е обект на спорове, а с началото на войната те се изостриха. Още повече, че и Русия ни обяви за неприятелска държава. С неприятелите си ние се държим неприятелски, заяви Божанков.

Нека да не се спекулира с твърдения, че 80% от софиянци не искат паметникът да се демонтира. В представителната демокрация мнозинството взема решения. Кметът Васил Терзиев и мнозинствата и в сегашния, и в предишния Общински съвет имат ясна позиция. Мнозинството софиянци не искат този паметник да е там. Аз нямам съмнения, че мястото му е в музея, посочи той.

Депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ коментира и думите на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, която определи демонтажа на паметника като варварски.

Наглост е да обявиш народ, който ти е дал писменост, за варвари, нагло е да се месиш във вътрешните работи на една държава. Захарова говори за патова ситуация в отношенията между Русия и България, но до тази ситуация се стигна благодарение на Русия, подчерта Явор Божанков, който дълго време бе депутат от БСП и придворен паж на Корнелия Нинова.