ГЕРБ обяви официален бойкот, след отрязаната глава в „Пирогов“: Край! В пленарна зала само при…

7 Dni Sofia05.12.2023
десислава атанасова

От ГЕРБ очакват колегите им от ПП-ДБ да преразгледат отношението си към тях. Повод за коментара от партията на Бойко Борисов стана уволнението на директора на болница „Пирогов“.

„За пореден път не се спазват ангажименти. Взимат се еднолични решения от министъра на здравеопазването, въпреки че имахме изричното уверение на премиера Денков, че няма да има политически намеси не само в здравеопазването, но и във всички обществени сектори. Изглежда, че не Денков, а някой друг взема решенията. Вероятно министърът на здравеопазването, защото на лидерска среща имаше ясна договорка между Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев, че не ни трябват повече трусове в управлението, а да работим за приемането на държавния бюджет и конституционните промени“, коментира пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Атанасова съобщи, че парламентарната им група ще участва единствено в заседанията за промени в основния закон и заяви, че няма да подкрепят нито един законопроект на Министерски съвет, докато няма механизъм, по който да се приемат решенията в управлението.

Думите в политиката означават отговорност, а действията в политиката носят последици. Ако колегите от ПП-ДБ искат да я носим заедно, а не с други мнозинства, то е редно да седнем на масата и да проведем разговор. Многократно даваме един и същи сигнал, че когато в едно управление носим отговорност заедно, следва и заедно да вземем решенията, допълни Атанасова.

Тя подчерта, че ГЕРБ не поставя условия, но настоява за партньорско отношение.

„Доверието между партньори се гради трудно, но лесно се руши. Дотук им дадохме доверие в аванс и то огромно по своя мащаб. Очакваме да преразгледат всичките си действия и да ги синхронизират с нас“, каза още Десислава Атанасова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС квалифицира като „недопустима злоупотреба“ с доверие действията на ПП-ДБ.

По думите ѝ по-важният въпрос от приемането на държавния бюджет е как ще продължи (не)коалицията оттук-нататък.

Без доверие не може да се продължи, всеки трябва да преосмисли действията и думите си, посочи Атанасова и уточни, че от ГЕРБ са готови да разговарят с ПП-ДБ.