Ако МВР бяха изтърбушили ромския клан на убиеца, Феро щеше да е жив! Отнемете им всичко

payimage-449600

Няколко факта вбесяват в историята с убиеца на треньора Ферарио Спасов.

Първо, защо прокурорът го пуска още преди да е изтекъл 24-часовия арест? Вярно, в една нормална държава арестът не бива да е наказание, наказанието трябва да е затвора. Но ние не сме нормална държава и в твърде много случаи единственото наказание в крайна сметка остава ареста.

Второ, защо не се отнема книжката на убиеца. В социалните мрежи много хора цитират публикация на вече освободения убиец, който се похвалил в коментар, че мерцедеса, с който уби Ферарио Спасов, вече се ремонтира, но той дори щял да си купи по-новия модел и “…пак ще ревете по улиците”. Но най-важният въпрос е – откъде този 24-годишен шофьор с книжка от 16 месеца има пари за такава кола, при положение, че най-вероятно е безработен. Казват, че бил в мафията с “ало измамите” – той и цялата му фамилия. От дълги години. Все по-богати и все по-безнаказани.

И тук вече виждаме за пореден път как държавата я няма.

Защото ще разберем, че живеем в нормална България, когато полицията, данъчните, прокуратурата много, много, много преди фаталния инцидент са си задали въпроса откъде са парите на този домашен любимец и цялото му семейство, направили са разследване, доказали са несъответствието между доходите му и начина им на живот и са им отнели всичко. На него и на целия ромски клан. Включително и мерцедеса. Тогава Ферарио Спасов щеше да бъде жив.

Нормалната държава върви преди събитията. Не съм оптимист, че някога това ще се случи в България…

От профила във Фейсбук на разследващия журналист Слави Ангелов