Терзиев, така ли ще откраднеш вота на София? Министърът, снимал кода, се оказа добре платен лектор при Васко от ДС

payimage-593672

Бивш добре платен лектор в академия „Телерик“ на Васил Терзиев се оказа заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов, който забърка скандала с машините с неправомерните си действия по заснемане на изходния код.

Сигналът до ДАНС срещу Стойнов е подаден заради неподчинението му на министъра на електронното управление Александър Йоловски от бивша шефка на дирекция в МЕУ, която в момента работи при премиера Николай Денков в Министерския съвет.

Академия „Телерик“ е създадена от кандидата за кмет на ПП-ДБ-СС Васил Терзиев, а в министерството на е-управлението твърдят, че там наричали Стойнов протежето на Терзиев. Самият Стойнов е премълчал тази част от трудовата си биография в официалното си CV, което стои на сайта на министерството.

Там се е похвалил, че е работил за американските ВВС. Служители в министерството разказаха пред репортер на „Труд news“, че на 25 октомври Стойнов разпоредил служители на Дирекция „Мрежова и информационна сигурност“ да се явят в зала 344 на министерството, където той направил неправомерния видеозапис на процедурата по изграждане на изходния код.

Служителите на Дирекция „Мрежова и информационна сигурност“ предупредили Стойнов, че действията му нарушават правилата, но той не реагирал на забележките им. Избухнал скандал, за който бил предупреден министъра на е-управлението Александър Йоловски, както и бивша шефка на дирекция в МЕУ, която сега работи в Министерски съвет. Въпросната жена, чието име се пази в редакцията на „Труд news“, подава сигнал до ДАНС, а справката-доклад е следствие от нейното обаждане в агенцията.

Припомняме, че в справката на ДАНС се казва, как „извършените от Стойнов действия, в това число и разпорежданията му за повторни действия по компилирането на изходния код на машините, създава риск тази информация да бъде предоставена на лица, които имат достъп до машините за гласуване преди изборите, както и след това“.