Той застана с името си и разкри два начина за измама през машините: Врът и… 500 гласа са твои!

Избори-Машинно-гласуване-1280x765

От Фейсбук профила на Виктор Блъсков

Вероятно се питате как точно може да бъдат откраднати изборите с машините. Нали машините са просто принтер, пускаш на тях и ти дават хартиена разписка, която после се брои?

Това въобще не е гаранция, колкото и да ви убеждават от едни медии. Първо на първо, нека припомня, че има близо 1,4 милиона “мъртви души” в избирателните списъци. Писано е достатъчно за това и всеки знае.

Добре, тогава какво пречи в някои секции, където има “наш човек” или като цяло е по-спокойно,с манипулираните машини да се пуснат гласове от всичките “мъртви души” за конкретна партия? Излиза един човек в почивка, остава само нашия човек вътре. Машините са вързани с безжична мрежа, връзваш се, пускаш машината да изплюе 500 бюлетини с гласове за “нашите”, за секунди влизат в урната и готово.

Ами, другата манипулация? Гласовете се преброяват и проверяват от ЦИК. Всички сме виждали как като се гласува, вечерта късно идват едни бели бусове пълни с чували в ЦИК и се брои. Какво ти пречи да имаш няколко чувала с разписки от машини, да намериш няколко буса и в суматохата да сипеш 1-2 различни чувала?

Това въобще не са дребни манипулации. Дори за районни кметове в София на много места разликата между кандидатите е 50-100 гласа и ако можеш да подмениш 50 бюлетини от машините, печелиш изборите. В район “Лозенец” разликата е едва 500 гласа през 2019. Да не говорим какво е по много села, където изборите се решават като цяло от по-малко от 1000 гласа. Ми, в Благоевград 2019 разликата между кандидатите е 1900 гласа. 3-4 “наши” секции и си готов. Това са мажоритарни избори, тези няколкостотин гласове ти осигуряват 100% печалба.

Като цяло би трябвало да е и силно съмнително, че на секундата се впуснаха медиите около ПП-ДБ да защитават точно тях, когато гръмна скандала.

Още по-съмнително е, че гаранцията, че няма да има измама е да се съмняваме в способността и креативността на българина да намира “вратички”. Ще ме извините, ама аз лично не се съмнявам грам, че щом за кратко мога да си представя няколко метода за измама, хора с милиони и експертно знание за процеса ще измислят още по-креативни методи за измама.