Дори мъртъв, Алексей Петров разтресе Комисията за машинния вот, аха да ошамарят Божанков в парламента

1

„Самата идея да знаеш, че някой се рови в личния ти живот е ужасяваща. Да знаеш на 100%, че всичко, което си писал с някой всяка твоя снимка и чат, телефонен разговор е бил достояние на трети лица. Хора, които са критични към властта са следени. Това, което е било конспирация стана реалост за мен през септември“, заяви влогърът Станислав Цанов по време на изслушването си в Народното събрание за сигурността на машинното гласуване. Цанов обясни, че е искал да провери дали машините и добър хакер, който разполага с хардуер могат да се манипулират, но идеята му за експеримент е била прекъсната в зародиш заради привикване при Алексей Петров.

„Защо беше важно за предишната власт и истерията беше на част от депутатите да се гласува само с машини. Това са политици от либералния сектор и би трябвало да предоставят избор на гласуване. След сигнал на зрител идеята ми беше да пробвам, но тя беше посечена в зародиш“, заяви още влогърът. Цанов обясни, че срещата му с Алексей Петров е била в офиса на Лев Инс.

„Не знаех защо ме вика. Записвах го, защото знаех, че не отивам да ме почерпи с нещо. Репликата му „Аз пускам 200 машини за тестове“, търсих връзка на Алексей с машините, с фирмата доставчик, търсих бизнес интереси. Последното, което мисля, е, че е мислел за „Майка България“ и затова публично желае съставянето на сегашната власт без негов личен интерес за това. Тогава вече започваш да си навързваш. Какъв е интересът на Алексей Петров към тестове за машини? Нямам съмнение, че някой с 2% може да бъда направен 20%. Нужно е да те побутнат с малко в последните няколко часа да влезеш в парламента, ако си полезен. Или обратното – да изпаднеш под бариерата. Това е начинът, по който аз подозирам, че могат да бъдат използвани машините. Спрях материала, не съм самоубиец!“, добави още Цанов.

Влогърът каза, че не е направил следващата стъпка към замразяване на проекта „Знам, че главният свидетел срещу Алексей Петров по делото „Октопод“ умира по пътя, преди да свидетелства срещу него. Знам за масови отводи на прокурори. Затова не съм се обърнал към структурите на МВР и Прокуратурата, защото до вчера са си били „партия“ с този човек. Дясната ръка в киберпространството на Алексей Петров беше Явор Колев. Той си го взе в НПО-то, във фирмата, в „Лев Инс“, посочи влогърът. Цанов предложи на депутатите да се провери пробиваеми ли са машите чрез 5-6 експерта от САЩ, които да кажат дали технически това е възможно.

„Партии се клеха в непробиваемост на този процес, тези партии имат най-много плюс от доказване на това“, добави ютюбърът. Той беше категоричен, че не е искал да присъства на комисията, но е бил задължен по Конституция.

„Аз също нямах желание да бъда тук днес. Аз отказах не защото смятам, че съм незаслужил да бъда тук, а защото смятам, че от тази комисия нищо няма да произлезе. Първоначално планът ми беше да отида в АЛДЕ, има интерес аз да бъда изслушан“, посочи той.

Иначе скандал беляза началото на временната парламентарна комисия за сигурността на машините.

Първи нервите си изпусна депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков, който се усъмни в смислеността на поканата да бъде изслушан ютюбърът, определи го като предизборен фарс и опит да бъде ударен машинния вот. Председателят вкара ред и усмири страстите за кратко.

Божанков започна да се чуди какво общо има това с машинния вот. Тогава зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов скочи от мястото си и се опита да му изключи микрофона. Десният депутат оказа съпротива и Йорданов се върна на стола си.

Съпартиецът му Станислав Балабанов нарече Божанов „момченце, което не е на училище“,

Край на спора сложи Йордан Цонев от ДПС„Не съм дошъл да слушам теб! Никой не те е оторизирал да водиш заседанието! Изключи си микрофона!“, закрещя той към депутата от ПП-ДБ. И се закани, че ако Свиленски не въведе ред, той ще го направи.

Трибюн.бг