Само в 7DniSofia.bg

СГП с окончателно решение за смърта на Денди: Паднал назад в цял ръст и…

7 Dni Sofia16.10.2023
1

Край на разследването за смъртта на писателя, журналист и светски хроникьор Любомир Милчев-Денди. Според прокуратурата няма данни той да е бил убит, с което се прекратяват проверките по случая.

Софийската градска прокуратура е приела, че не е налице извършено престъпление спрямо живота и здравето на починалия. Телесното увреждане, довело до фаталния изход, не е причинено от друго лице, твърдят от обвинението.

Досъдебното производство е било образувано на 18.02.2022 г. и първоначално се е водила за опит за убийство. Направено е допълнително съдебно-медицинско изследване.

Установено е, че смъртта на Денди е в резултат на тежка черепно-мозъчна травма в тилната част на главата, която се е усложнила с развитието на възпаление на белите дробове и генерализирана бактериална инфекция. Относно механизма на причиняване на телесното увреждане вещите лица и по двете експертизи са категорични, че то се дължи на падане назад от собствен ръст и последващ контакт на тилната част на главата с твърд прилежащ терен. Липсват други наранявания, не се установяват и следи от борба или защитни наранявания, посочват още от СГП.

С определение от 13.06.2023 г. Софийски градски съд потвърди постановлението на СГП за прекратяване на наказателното производство като намери, че същото е правилно и законосъобразно. Съдът прие, че основателно по делото няма повдигнато обвинение, тъй като не са събрани достатъчно доказателства по смисъла на чл. 219, ал. 1 НПК по отношение на когото и да е.