Мъжката секретарка на Нинова: Пеевски е премиера в тайна! Борисов и Радев работят за смъртта на ПП

7 Dni Sofia05.10.2023
калоян методиев

Една от целите на протестите е да се използват като част от предизборната кампания, защото се нагнетява напрежение и основно това напрежение се стоварва върху ПП. Това каза за „Фокус“ Калоян Методиев, бивш началник на кабинета на държавния глава, сега директор на института „Рего“.

„Споделеният интерес и на Борисов, и на Радев е унищожението на ПП. В общи линии това е едно правителство на смъртта, което върви, как да го нарека, хем коалиция  сглобка, хем усилена атака по отношение на партньорите. Не са спирали от ГЕРБ, чрез говорители да обвиняват във всички смъртни грехове партньорите си – корупция, национално предателство, каквото се сетите, заплахи към министри, че нищо не става от тях. Това не е дори говорене на опозиция спрямо управляващи до такава степен, камо ли за партньори в правителство каквито са ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС“, посочи политологът.

Според бившият секретар на Корнелия Нинова, зад вота на недоверие прозира Бойко Борисов. При проследяване на съвместните гласувания на “Възраждане“ с ГЕРБ има феноменално съвпадение.

„Възраждане са партия, която е създадена от Борисов, обслужва Борисов, координира се и се направлява от Борисов. Всички ключови гласувания винаги се подкрепят, или когато трябва се включват в подходящ момент. Спомнете си, че лятото изведнъж имаха готов проект за съдебна реформа голям от Възраждане. Вечерта го извадиха и на сутринта го вкараха в парламента. Съжалявам, тя тази партия няма подобен капацитет, нито някога се е интересувала от съдебна реформа, за да може да внася подобни предложения за разделяне на прокуратура и следствие и т.н. Смятам, че “Възраждане“ са получили инструкции за внасяне на този вот на недоверие в координация с ГЕРБ, за да се използва в рамките на предизборната кампания. Хем да се помпа малко “Възраждане“, хем ГЕРБ да си продължат кръстоносния поход срещу правителството и да са някакъв вид алтернатива на ПП, защото в София са в тежък сблъсък, а пък на национално ниво са в коалиция. Тоест, имаме старите номера на Бойко Борисов, които ги наблюдаваме от 2005 г. Аз съм вече достатъчно дълго време в политическия живот, за да следя нещата в развитие и да му познавам горе-долу маниера на действие“, посочи още Методиев.

Според него, Нинова е единственият автономен субект в момента в политиката, като добавим и Пеевски в известна степен, и Бойко Борисов донякъде. Това са хората, които взимат самостоятелно решения. Асен Василев също се добавя към тази група.Имаме и феномен в Световната енциклопедия по политология. Това е ИТН, които за по-малко от година от първа политическа сила стигат до изпадане от парламента – толкова феноменален и бърз срив.

„Според мен те са вкарани изкуствено в парламента, ала-бала с машини ли е правено, с президента, но те са основен говорител на Президентството. Както “Възраждане“ е прокси на Бойко Борисов, така ИТН в момента гледам ги по комисия какво правят в парламента – винаги защитават интереса на Радев, на служебния кабинет. Така че те, според мен са част от тая парадигма на президентски проксита, като „Левицата“, ИТН, и кметовете по страната, които са издигнати от Радев в момента – има 7-8 кмета, където той играе с тях на местните избори“, посочи политологът.

Делян Пеевски пък е човекът, който дава сутрешните и вечерните сводки и решава проблемите. Той е неформалният премиер в държавата, и мисля, че той е неформалният лидер на правителството, говорител, каквото се сетите, въпреки че няма, той дори не е председател на парламентарна група, нито на партия, нито е в някакво ръководство. Тука трябва да се обясняват ПП и ГЕРБ и ДБ. Те пък се скриха, тотално се потопиха, като изключим ген. Атанасов, който излиза от време на време, но в общи линии те трябва да кажат по какъв критерий се определя отговорността за властта и начина за нейното упражняване. Защото това е проблем, който съществува – кой е субектът на властта и на какво основание?