Журналистка от „24 часа“ разкри: Цербери бродят из фейсбук и те дебнат да не лайкнеш Хекимян

7 Dni Sofia03.10.2023
payimage-409535

Мнение на Диляна Ценова, вестник „24 часа“

Кандидатурата на Хекимян за кмет активизира ядро критици, които с комсомолски патос тъпчат свободата на словото

Приятели са подложени на неадекватна градивна критика, след като лайкнали Антон Хекимян и му пожелали успех. Обвинени са в минаване на страната на мрака, подмазване и морално падение, пише за „24 часа“ Диляна Ценова.

Облекчено отбелязвам, че слава богу, вещерското сборище отдавна не ме закача. Още от времето, когато се наричаха “протестъри” и подпяваха:

“Олигархът ми е много по-добър от олигарха ти”

Тогава бях анатемосана като слуга на задкулисието, но не и екзекутирана. Снизходително ме оградиха зад дебелите стени на айсберг, роден от леденото им презрение, безпощадно лишена съм от неповторимото им очарование. Само се виждаме, но не се чуваме.

За да не остава впечатлението, че журналистическата гилдия се тресе от някакво непознато или извънредно мракобесие, уточнявам, че става дума за една от класическите неформални групи за натиск, които тровят живота на всеки трудов колектив с клюки, сплетни и интриги. Самопровъзгласените цербери и последни инстанции, ведомствените тлаки с предозирана нравственост.

Онези, които те набеждават за подлец и нагаждач, ако откажеш да скачаш по техния морков, млъкват и се разпръсват като сламки под прага, когато влезеш в стаята, подмятат заядливи забележки, докато са с гръб към теб, нарочно не ти казват, че някой те е търсил, донасят на шефа, че си тръгваш по-рано, все достойни за дълбок поклон прояви. От друга страна, ако им потрябват пари назаем, заговорнически те дърпат в тъмните ъгли, където започват да интимничат и преливат от обожание.

Навремето маниакалните кръгове се опираха върху комсомолската доктрина, а днес развяват прогресивното знаме на “добрите сили” – членовете им се водят на щат в партийните издания на “градската десница”, не се гнусят от подаянията на шефа на мафията. Създадени са за палачи, даже когато са на спа, не пускат секирите. Затова неизменно първи мятат камъни по грешниците.

В конкретния случай се целят в дързостта на колегата си Хекимян да се кандидатира за кандидат-кмет на София от ГЕРБ-СДС. Опорната им теза са морално-волевите му качества, според тях той не само потъпква професионалната етика, но лепва и грозно петно върху иначе лъскавия авторитет на Би Ти Ви.

“Кой би повярвал – възмущават се праведниците, – че доскорошният шеф на новините, актуалните предавания и спорта не е послушна подлога на Борисов, действаща подривно 20 години под дълбоко прикритие?”