Тежка гнуснотия при Господарите! Кандидат-общинар на ПП в Бургас върти фалшива кампания за детски линейки

7 Dni Sofia30.09.2023
2

Отвратителна гавра с мъката на хиляди родители с болни дечица си прави активистът и кандидат за общински съветник от “Продължаваме промяната” в Бургас Дончо Златев, разкри журналистическо разследване на “Господари на ефира”.

Преди седмица Господарите стартираха поредица, изобличаваща бившия кадър на СДС в Бургас, Дончо Златев, разкривайки как той мами обществеността с мнимата си благотворителност за детски линейки.

Репортерката Виктория Симеоново и екипа на предаването изловиха кадърът на “Продължаваме промяната” да лъже нагло, че зад иначе благородното му намерение да организира закупуването на детски линейки, най-вероятно стои грандиозна далавера.

Дончо Златев, който е познат на бургазлии кото бивш лидер на младежкото СДС в града, преди три години регистрира инициативата “Детски линейки сега” и започва да дава пространни и напоителни интервюта за нуждата болниците да получат специализирани медицински автомобили за най-малките пациенти. До тук – добре.

Основателни съмнения обаче поражда фактът, че платформата, която човекът на “Промяната” в Бургас използва за набиране на средства, е тежко компрометираната “благотворителна” организация HelpCarma, която беше изловена в грандиозни злоупотреби с болката и мъката на хора в нужда. Босовете на HelpCarma пък бяха посочени като тясно свързани с друга пирамида за пране на пари – Нексо. Те, от своя страна, са сред крупните спонсори на “добрите сили”, а техни служители правиха колосални дарения в полза на ПП-ДБ. Случайно ли Дончо Златев се е доверил на изпечени мошенници, близки до партията, която го приюти в листите си, можем само да гадаем.

Друг, меко казано, тревожен момент в инициативата на Златев е, че линейките, които той планира да закупи, са от една конкретна фирма – Трансформа ЕАД, твърдейки, че компанията е произвела първата детска линейка у нас. Според добрите практики в системата на благотворителността, когато дадено лице или организация събира средства от граждани, следва те да се разходват след обявен конкурс, в който да се приложат минимум три оферти и така да се избере не просто най-евтиният, но и най-качественият реанимобил. Особено ако се касае за живота на болни дечица. При Дончо Златев не се прави нищо такова. Той си избира една фирма и призовава хората да наливат пари в сметките й.

Безспорно най-скандалната част от сагата, инициирана от кандидат-съветника на “Продължаваме промяната” е злоупотребата с имената на публични фигури, с безспорен авторитет в обществото. Такава е организацията “Капачки за бъдеще”, за който Дончо Златев не просто настоява, че работят в синхрон, но и че екипът на Лазар Радков, благодарение на когото бяха закупени десетки кувиози за неонатологиите в цяла България, си бил променил политиката и насочвал част от парите, събрани от капачките, в полза на далаверата но Златев. Освен гавра, твърденията на променкаджията се оказаха гнусна лъжа, а самият Радков я опроверга категорично пред “Господарите”, призовавайки зрителите лично да му сигнализират за такива измами.

Оказа се, че на фейсбук страницата на “Детски линейки сега” има колаж с десетки известни личности, сред които Маги Халваджиян, Рафи Бохосян, Стилиян Петров, Анна Цолова и много други. Господарите се свързват с продуцента Маги Халваджиян и музиканта Рафи Бохосян, за да разберат какво знаят те за кампанията.

“Дадох съгласието си да ме включат в писмо до институциите с искане за детски линейки. Не съм се съгласявал да ставам лице на кампания, физиономията ми да обикаля социалните мрежи и да се събират пари на мой гръб”. Това заяви Маги Халваджиян пред репортера ни Виктория Симеонова. И призова институциите да се заемат със случая.

Рафи също е знаел, че ще бъде включен в отворено писмо до институциите. Не е чувал за намеренията да се прави такъв вид кампания с лицето му или да се събират пари.

За капак, разследването на Виктория Симеонова доказва, че бъдещият бургаски общинар на “Продължаваме промяната” Дончо Златев събира пари не за детски линейки, а за да плаща по медии за реклама и даване на платени интервюта!!! Това признава самият Дончо Златев пред “мним дарител”, изпратен от екипа на “Господарите”.

Как ще реагират МВР и Прокуратурата на далаверите на Златев и защо вместо в общинските листи името му не е в криминалните хроники, предстои да видим.