Глобалното затопляне има редица неприятни последици за нас – най-лошото тепърва предстои

Прогноза за времето

Германски експерти предупреждават, че последиците от глобалното затопляне ще окажат огромно въздействие върху живота на Земята, като посочиха рекордния брой екстремни климатични явления като наводнения, горещи вълни и горски пожари тази година, съобщи ДПА.

Възможността да се стабилизира климатът с относително малко усилия вече беше пропусната, казаха експертите в началото на Конференцията за екстремни метеорологични условия в град Хамбург днес.

„Трябва да приемем, че границата от 1,5 градуса ще бъде превишена. Това означава, че Парижкото споразумение на практика се провали по този въпрос“, каза Йохем Маротцке, ръководител на Института по метеорология „Макс Планк“ и добави: „Това също така означава, че само с огромни усилия ще бъде възможно затоплянето да се поддържа под границата от два градуса.“

В момента, уточни Маротцке, сме на път да превишим границата от три градуса свят до края на века.

На конференцията за климата на ООН в Париж през 2015 г. световните лидери се съгласиха да ограничат глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, за да избегнат най-лошите ефекти от феномена.

Екстремните метеорологични явления през 2023 г. променят нещата, казват експертите сега.

„Никога досега глобалните температури на въздуха и водата не са били толкова високи, колкото тази година“, се казва в изявление до конгреса. „Никога досега топлинните рекорди и горските пожари не са достигали такива нива, както през 2023 г.“

Температурите на водата, които станаха с пет до шест градуса по-високи в средиземноморския регион, доведоха до рекордни нива на изпарение и валежи в Европа и Северна Африка, пише още в съобщението.