Българите изхврляме по 90 кг храна годишно! Повече от европейците!

боклук

Българинът изхвърля по-малко храна от европееца, показва проучване на Европейската комисия. Количеството ядене, което отива в кофите за смет в България годишно на глава от населението, е около 90 килограма. Средото за ЕС е било 130 килограма на човек.

Първенци по този показател са в Кипър, където изхвърлените хранителни отпадъци на човек са близо 400 килограма. В челото на тази класация са още Дания и съседна Гърция, съобщи БНР.

Излишъците на храна е глобален проблем, който оказва силно негативно влияние както върху околната среда, така и върху джоба на всеки потребител. Генерираните финансови загуби в Европа възлизат на милиарди евро, а по данни на Евростат от миналата година, средното количество храна, която се изхвърля в Европейския съюз е 127 килограма годишно на глава от населението.

Според експерта по здравословно хранене Ники Суков една от причините за разхищението е, че купуваме повече, отколкото ще консумираме. Хората не тръгват с идеята какво да купят, а стават жертва на маркетингов трик и купуват, не защото им трябва, а защото евтино и на промоция, посочи той.

От две години у нас има мобилно приложение, благодарение, на което продуктите от хранителни магазини и заведения, с изтичащ срок на годност, отиват при потребителите вместо в кофата за боклук.

Платформата спасява храната, като се предлага с 40% намаление, разказа създателката Джейн Димитрова.