Сензационна новина разтресе bTV! Новият бос: Какви са тия турски сериали, край с тях! Кой гледал – гледал

7 Dni Sofia25.09.2023
1

14 години май ще се окажат достатъчни за господството на турските сериали в Би Ти Ви. След десетки спорове и празни намеци, че смятат да ги заменят с нещо по-стойностно, от телевизията най-накрая официално обявиха: от януари слагат край на сапунките от южната ни съседка в най-гледаното време от 8 часа вечерта. Това обеща главният изпълнителен директор на „Би Ти Ви Медиа Груп” Ралф Бартолайт по време на официалното откриване на новия тв сезон преди дни.

Официалното съобщение, че от Нова година всички турски сериали ще бъдат изтрити от праймтайма на Би Ти Ви, мина почти незабелязано между разливащо се в стотици чаши бяло вино и розе, хапки с мус от сирена, скариди в специален сос, минибургери и френски макарони, с които се черпеха многобройните гости на бляскавото събитие. От телевизията бяха избрали голяма зала в столичен мол, за да полеят обилно началото на новия си сезон. Главният изпълнителен директор излезе пред стотиците гости, за да похвали служителите си и да съобщи бъдещите планове в Би Ти Ви. Той се извини, че не може да говори български, и произнесе речта си на английски, без превод. Ралф Бартолайт каза, че занапред телевизията ще се стреми към по-млада, градска аудиторията. Той каза също, че въпросът с турските сериали винаги е бил първият, който се е обсъждал с него още от постъпването му на работа в родната медийна група.

„Знам, че те са с много дълга история, знам, че са оставили наследство в телевизията, знам, че имат добри постижения. Това, което решихме с екипа ми (вече мога да го кажа и този път няма да променим решението си – знам, че е имало много спорове през годините), е, че от януари ще спрем турските сериали в праймтайма и ще ги заменим с други програми!”, каза директора. Няколко души изръкопляскаха, но повечето не обърнаха внимание на тези думи. Възможно е да не са ги разбрали заради липсата на превод от английски. Така или иначе обещанието беше дадено – от януари следващата година турските сериали вече няма да имат място в най-гледаното време на Би Ти Ви. По информация на „Уикенд” тези, които са се излъчвали от 8 часа вечерта, занапред ще могат да се гледат по Би Ти Ви Лейди.

Това е голяма новина за телевизията, която от години е критикувана, че оставя най-апетитното време от програмата си за недотам стойностните продукции от южната ни съседка. За сметка на това българските сериали в ефира й са почти изключение, независимо, че именно тази телевизия преди години върна зрителския интерес към тях със своя изключително успешен проект „Стъклен дом”. Обещанието за промяната в програмата дойде цели 14 години след тръгването на първия турски сериал в Би Ти Ви – „Перла”. Излъчването му започна през 2009-а.

Какво ще гледаме занапред на мястото на турските сериали, които се излъчват и в момента, засега не е обявено. „Уикенд” не веднъж е писал за новия български сериал „Алфа” с Петър Антонов, който се подготвя отдавна, но все още не е заложен в програмата. Дали той ще е първият, позициониран на мястото на турските сапунки, предстои да разберем след Нова година.