Доживяхме и това! Статуята на Свободата е в София!

1836657

Къде в София може да видите копие на Статуята на свободата, която се намира в Ню Йорк? Софийската Статуята на свободата, която е наречена Статуя на суетата, се намира в район „Възраждане“, видя Sofia24.bg. В едната си ръка тя държи брошура на Черния петък, а с другата си прави селфи с мобилен телефон.

Автор на скулптурата е Любомир Мишонов. Скулптурът споделя, че тя е олицетворение на съвременното консуматорско мислене и меркантилното ни общество. Статуята на суетата е разположена в двора на къща, която се намира в центъра на столицата. Край нея има и малък паркинг, а зад нея се вижда стара къща с изпочупени прозорци.

Суетата на днешните хора води към свръхконсумация, а тя пък от своя страна. води до свръхотделяне на отпадъци. Именно заради това Статуята на суетата е направена от боклуци. Софийската статуя също е с тога, „ушита“ от опаковки на най-разнообразни стоки, като държи в едната си ръка мобилен телефон, с който си прави селфи. В другата ръка държи каталог, на който пише „Black Friday“.

Статуята на свободата е безспорният символ на Ню Йорк и на свободата, разбира се. Тя е проектирана от френския скулптор Фредерик Огюст Бартолди и изобразява римската богиня на свободата Либертас. Смята се, че Бартолди е използвал за модел лицето на собствената си майка. Статуята е висока 46 метра, носи тога, в лявата си ръка държи американската Декларация за независимост, а във високо вдигната си дясна ръка – факел. На главата й има 7-лъчева корона, символизираща седемте континента.