Той разтресе щаба на Васил Терзиев: Не вярвайте, че с Хекимян Бойко ви подарява София! И вижте… Чърчил

7 Dni Sofia25.09.2023
1

Някои първи впечатления и изводи след като от ГЕРБ обявиха дългоочакваната си номинация за кмет на столицата – Антон Хекимян.

1/ От няколко дни и от доста места чух за тази кандидатура, но това не беше моят кандидат. Нищо лошо, просто като човек на години и с консервативно мислене си представях по-улегнал, авторитетен и запознат с проблемите на София кандидат. Може и да греша, може би младите и хората на средна възраст виждат нещата по-различно, а Борисов пак мисли няколко хода напред.

2/ Съгласен съм, че с издигането на популярен непартиен кандидат ГЕРБ търси отваряне на ветрилото към меката периферия и мисли за битката на втори тур. Но за мен имаше достатъчно други непартийни авторитетни кандидати.

3/ Оригинално е да се твърди, че с подобни кандидатури Борисов предава София срещу нещо друго – примерно 2-3 големи областни града. Не вярвам в тази легенда. Максимумът, който мога да допусна е на някакво манастирско шушукане да се договорят двата големи поста – на кмет и председател на СОС между двете големи политически сили в София.

4/ Нароиха се всякакви обяснения тип „какво е искал да каже авторът“ или „какъв знак е това“. Да напомня, че това са избори, в които участват стотици хиляди /за София/, а не изпит по решаване на логически задачи, или тест за интелигентност. Хората са най-различни и затова знаците трябва да бъдат ясни и недвусмислени, а не тайни и закодирани, които всеки да тълкува както му скимне.

5/ По въпроса за шансовете на Вили Лилков. Съжалявам, но са скромни, а очакванията в негова полза – емоционално и силно преувеличени. На последните парламентарни избори ПП/ДБ спечелиха в София с категорична преднина общо в трите многомандатни района с около 75 000 гласа пред ГЕРБ. Всеки социолог ще ви каже, че това е трудно стопяема преднина. Да, разочарованието от потеклото на Васил Терзиев е голямо, но твърдите фенове са си твърди фенове и дори да има известен отлив, а Хекимян привлече непартийни гласове, ще имаме приблизително равен резултат на първи тур. Затова и моята прогноза към днешна дата е втори тур между двамата.

6/ Кой ще бъде новият кмет на София е въпрос за милион долара и естествено е в сферата на спекулациите. Но ако се опрем на фактите, ИК „Синя София“ се роди след издигането на кандидатурата на Терзиев и като реакция на неговата биография и минало, пряко свързано с ДС. Тогава напълно логично е подкрепилите Лилков на първи тур да подкрепят и Хекимян на втори срещу Терзиев. Така, ако в родната политика има логика, Борисов печели Вили Лилков на своя страна за балотажа. Но дали тези гласове ще стигнат за победа отсега е невъзможно да се каже.

7/ Важното е, че в София има избор и в политически план почти всеки има своя кандидат. Това е предпоставка за по-висока избирателна активност.

8/ Победата в София безспорно е най-важна и знакова, но София не е България.

П.П. И някой от щаба на Терзиев да му напомни, че един от най-успешните световни политици, Уинстън Чърчил, е бил журналист.

От профила във фейсбук на журналиста Евгени Петров


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории