Уличните котки завладяват София – увеличават се главоломно с всеки ден

котка

Броят на уличните котки в София е нараснал чувствително. И сигналите за това са много. Единственият начин за справяне с проблема е масова кастрация, но в София все още няма общинско дружество, което да се занимава с този проблем, предават от БНТ.

Интернет буквално гъмжи от обяви за изхвърлени котенца- в пликове, в кашони, дори в кофи за боклук. Вместо да катрират котките си, много хора решават да се отърват от нежеланоето поколение, като просто го изхвърлят някъде.

„Тези котки които ние виждаме по улицата това са вторично подивели животни, това е домашна котка, това не е нормално живеещ вид на улиците. Тоест храненето на животни на едно място води до събиране на нови животни, когато тези не са кастрирани това води до едно масово размножаване, което води до едни ужасни безумия , което може да се наблюдава например в центъра на София“, обясни ветеринарният лекар д-р Димитър Яновски.

Квартал Лозенец е пъвенец по бездомни котки. Голяма част от жителите на квартала дори смятат,че котките са емблема на квартала и трябва да живеят и да се размножават на улицата до бекрай. Останалите лозенчани пък от години сигнализират институциите- да се вземат мерки, защото кварталът се е превърнал в котешка тоалетна.

От общината признават за проблема и нуждата от специализирана институция, която да се погрижи за проблема. Планира се „Екоравновесие“ да започне да работи и с котки.

„В един момент живот и здраве,надявам се малкимално скоро, всичко е въпрос и на финансови средства, дейността на предприятието да буде разширена и да обхване безстопанствените котки, дружеството разполагат с клиника в която може да обработва“, каза Лазар Петрунов , директор на дирекция „Околна среда“ в Столичната община.

За момента договор с общината за безплатно катрсиране имат от „Четири лапи“, но те са много натоварени и с ограничен ресусрс. Някои ветеринарни клиники също имат талони за безплатна кастрация , предлагат и капани срещу депозит. Ако не се справяте с залавянето, има екипи доброволци, които могат да ви помогнат.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории