БХК: Искаме съд и присъда за полицая, убил невръстното бандитче Светльо в София

7 Dni Sofia23.09.2023
1

Историята с фатално простреляния 18-годишен Светльо Младенов, заподозрян за серия грабежи, повдигна много въпроси през изминалата седмица. Ситуацията коментира ,фоффийцмкруд Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по Нова нюз .

„Преценяваме ситуацията по съобщените досега факти по случая и на базата на това можем да предположим, че е налице флагрантно нарушение на закона. По специално на чл. 87 от Закона за МВР, който допуска изплозване на оръжие само когато това е абсолютно необходимо. И освен това налага полицейските органи да направят всичко възможно да запазят живота на лицето срещу тях“, заяви Кънев.

Председателят на Българския хелзинкски комитет коментира, че факторите, за които става дума когато се коментира абсолютната необходимост са – характера на извършеното престъпление, представлява ли лицето актуална опасност за някого, какъв вид оръжие трябва да бъде използвано, къде да бъде насочено то. Нито един от тези фактори не изглежда да е бил адекватно преценен в тази ситуация.

„Отговорът на българската държава в тази ситуация не може да бъде друг, освен наказателно обвинение срещу полицейския служител и присъда, която да отчита тежестта на причиненото увреждане. Ние говорим за загуба на живот на един 18-годишен младеж“, заяви председателят на БХК.

От друга страна относно правата на жертвите на грабеж Кънев добави, че това е малък проблем: „Правата им трябва да бъдат по адекватен начин застъпени в в хода на наказателното производство. Това е предвидено в българското законодателство – когато лицата, които са извършили грабежи бъдат заловени и предадени на съд, жертвите имат право да стъпят в това производство и да участват в него.“


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории