След случката със застреляния обирджия: Стана ясно в кои случаи полицаи могат да ползват оръжието си

Полиция

Случаят със застреляния от полицай 18-годишен младеж в София, заподозрян в кражба, повдигна въпросът действал ли е по правилата служителят на реда или не. Отговорът на този въпрос е в чл. 87 от Закона за МВР, обобщава БНТ.

Текстът гласи, че полицейските органи могат да използват оръжие само когато това е абсолютно необходимо.

Изброени са и ситуациите, в които това е така – например при въоръжено нападение или заплаха с оръжие; при освобождаване на заложници или отвлечени лица.

Друга хипотеза е след предупреждение при задържане на лице, извършващо или извършило престъпление от общ характер, ако то оказва съпротива или се опитва да избяга

Друга такава ситуация е например след предупреждение за предотвратяване на бягство на лице, задържано по съответния ред за извършено престъпление от общ характер, както при взимане на мерки за осигуряване на лична безопасност.

Според Закона при използване на оръжие полицейските органи са длъжни да направят всичко възможно да запазят живота на лицето, срещу което е насочено и да не застрашават живота и здравето на други.

Полицейските служители могат да използват оръжие и без предупреждение при осъществяване на гранично наблюдение, което също е регламентирано в Закона за МВР.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории