Колапс чака София! Фандъкова внесе нещо ужасяващо, дни преди да приключи със София

7 Dni Sofia12.09.2023
payimage-435198

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера алармира, че парите за обществен транспорт сериозно се орязват през икономическата рамка на транспорта за 2023 г. Това става с доклад на ГЕРБ и ресорния заместник-кмет на Фандъкова.

Докладът стана повод за сериозни пререкания на заседанието на комисията по транспорт. Вносителите Зафир Зарков и заместник-кметът Барбалов предлагат да се намалят средствата за електротранспорта и автотранспорта, а да се увеличат парите на Център за градска мобилност с над 17 млн. лв.

Карлос Контрера възразява, че това ще доведе до колапс на транспортните оператори, като най-ощетени са електротранспорта и автотранспорта. Той оспори показателите, защитавани от Център за градска мобилност и зададе въпроси как в условията на над 25 млн. лв. просрочени задължения, парите на автотранспорта се намаляват. Попита и защо средствата за тролеите, трамваите и електробусите намаляват, а на „Метрополитен“ се увеличават.

Според представителя на ВМРО този доклад залага бомба за есента и за следващия мандат на Общинския съвет и може би целта е именно да се минира бъдещата работа. Контрера смята, че в доклада няма никаква логика, защото Столичен автотранспорт и Столичен електротранспорт трупат задължения, а в същото време се намаляват средствата. Според него има риск да не бъдат платени заплатите през ноември и декември. Контрера зададе и въпроса как ще се платят през октомври увеличените заплати (по 150 лв. на служител), след като със задна дата се намаляват парите за транспорт.
Той посочва, че само в автобусния транспорт липсват над 200 водачи, а в същото време общината иска да намали финансирането.

Общинският съветник от ВМРО посочва още, че „наглостта стига до там, че според запис в доклада транспортните оператори ще трябва да връщат средства на ЦГМ и Столична община, тъй като предложението е рамката да влезе със задна дата – от 1 януари 2023 г.

Без отговор остана въпросът защо увеличение има само за ЦГМ, които предлагат да получат над 17 млн. лв. повече, а в същото време транспортните оператори да получат по-малко. Карлос Контрера заяви, че ако се намалят парите за транспорт, има риск ноември и декември хората да стоят по спирките заради разредени курсове.

ВМРО призовава всички – Демократична България, БСП и Борис Бонев да не подкрепят орязването на средствата за транспорт.