Юксел Кадриев съди столична община: Иска да го изгони от общинско жилище

юксел кадриев

Съдебна битка срещу общината и кмета на столичния квартал „Красно село“ е подел Юксел Кадриев. Новинарят вече шест месеца води дело, опитвайки се да стопира заповедта на кметството да го изгони от общинското жилище, което той, майка му и дъщеря му ползват срещу символичен наем от 80 лева на месец от 2011 г. насам.

През пролетта стана ясно, че Юксел е попаднал в списък с лица, които трябва незабавно да освободят общинските жилища, които ползват, тъй като доходите им не отговарят на критериите. Кадриев многократно надхвърлял изискуемия доход за наемане на подобен тип апартамент и пред общината е декларирал, че получава възнаграждение в размер на над 75 хиляди лева за година, което означава, че заплатата му на водещ на новинарския блок на Би Ти Ви възлиза на 6 бона месечно. Той обаче не се съгласил доброволно да се изнесе от имота и веднага пуснал жалба в съда. Делото е стартирало още на 24 март 2023 г., но продължава да се точи и до ден днешен. От протоколите от съдебните заседания в Административния съд в София е видно, че Юксел не се явява лично на заседанията, а е представляван от адвоката си. Вече са минали три такива, а следващото е насрочено за 2 октомври.

В момента битката на новинаря е стигнала „до кривата круша“. Той е поискал съдебна оценителна експертиза на жилището, което обитава, за която е заплатил 350 лева, и очаквал вещото лице да се произнесе в негова полза. Адвокатът му пък настоявал случаят му да бъде пренасочен към Върховния административен съд.

Въпреки че тв водещият е трябвало да напусне спорното общинско жилище още през пролетта, на същия адрес в „Красно село“ все още се води дори неговата фирма. Не е ясно каква е причината Юксел да настоява да остане да живее в имот на общината при условие, че разполага със солидни доходи и би могъл да си позволи да се изнесе под наем или да си закупи своя недвижима собственост. Справка показва, че обзаведените апартаменти под наем в квартал „Красно село“ вървят на цени между 800 и 1200 лева месечно – сума, която Кадриев със сигурност би могъл да си отделя без проблем, пише „Ретро“.

На 1 април тази година тв водещият отпразнува професионален юбилей – 20 години на екран в Би Ти Ви. За двете десетилетия стаж в медията със сигурност е изкарал пари поне за един апартамент в София, коментират озадачени негови колеги. От 12 години обаче обитава общинско жилище, каквито се полагат на социално слабите семейства с тежки финансови затруднения и без покрив над главите си.