Голям екшън! Нов протест на жителите на „Възраждане“ в София

зона б5

Нов протест на жителите на столичния район „Възраждане“ заради строителството на нов многоетажен жилищен блок. Живеещите в бл.18 протестират постоянно и твърдят, че строежът ще компрометира целостта на техните жилища и ще затвори улица, която е единствения вход и изход към блока им.

„Историята започва още 2010 г. Имаше зелено пространство пред нашия блок – въпросният терен, на който сега се строи. Искахме да се стопанисва от живущите в блок 18, за което сме подали хиляди искания и жалби да ни бъде предоставено от общината. Имотът беше общински. В крайна сметка е изваден от общинската собственост и е продаден на търг 2016 г., въпреки негативното становище на кмета на „Възраждане“, обясни пред Радио София Светла Григорова, която живее в блок 18.

Тя обясни, че теренът е бил общински, но е продаден на частен инвеститор. Строежът ще затвори основна улица в района. Така при нужда, пожарна кола и линейка, не могат да се предвижат до блок 18. Светла Григорова  добави, че същинските строителни работи все още не са започнали, но от вибрациите при забиването на пилоти, в няколко апартамента са се напукали стените и таваните.

Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова обясни, че от една страна са изправени пред интереса на гражданите, а друга – интересът на инвеститора.

„С решение на Столичния общински съвет и чрез Столичната общинска агенция по приватизация, имотът е продаден. В качеството си на кмет съм дала категорично становище по отношение на тази продажба, в която много ясно съм изложила факти и съображения, че имотът не следва да се продава и че е целесъобразно и в защита на обществения интерес, същият да запази статута си на общинска собственост“, добави Савова.

По думите й независимо, че има издадено разрешение за строеж, не е добре това да се случва.

„Това, че законът го позволява, че имотът е урегулиран по този начин, ние ще положим всички усилия. Виждате, че и в момента тече проверка“, добави Савова.

Тя категорично заяви, че застава на страната на гражданите, пише „Фокус“.

Припомняме, че във Facebook профила си, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в петък написа, че по случая е подаден сигнал в прокуратурата и за момента строежът е спрян.