Ужас! Броени дни преди 15 септември: Остава ли София без автобусни шофьори?

Автобус Автобуси (1)

През есента София ще се изправи пред един много сериозен проблем, за който предупреждавам от началото на годината – липсата на шофьори в градския транспорт“, сигнализира разтревожен общинският съветник и бивш председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС Карлос Контрера в свое изказване в социалните мрежи, пише dnes.bg.

Повече яснота за това какви са условията, заплащането и ще има ли такъв проблем, пред Радио София коментира инж. Павлин Василев, който е зам.-директор на Столичния автотранспорт.

„За съжаление, тенденцията и проблемът в цяла Европа и в целия свят не ни подминава. Въпреки всичко, засега сравнително се справяме с нарядите и изпълнението на разписанията, вероятно такъв проблем ще възникне през по-късната есен“, сподели той и допълни, че превантивно се изпълняват доста разнообразни мерки – организират безплатни курсове за категория „D“, срещу 3-годишен договор за лица, които имат категория „С“. Записан е рекламен клип, пускат се и обяви за работа в различни платформи, както и залепени стикери във всяко едно превозно средство, че се търсят водачи, държи се и постоянна връзка с Бюрото по труда.

По думите му благодарение на подписано споразумение със Столичната община в сектора има два пъти увеличение на заплатите – през март и  през септември т.г.

„Доста добро увеличение, което започва да допринася за конкурентното заплащане в нашата сфера има и бонуси за храна и други социални придобивки, за добре свършена работа също е предвидено допълнително заплащане“, изтъкна той.

Въпреки добрите мерки на какво се дължи отливът на кадри в тази сфера?

„Не бих казал, че условията на труд са лоши, просто такава е световната тенденция“, поясни инж. Павлин Василев, позовавайки се на проучване  на Международния съюз на автобусните шофьори (МСАТ).

Автоматизацията на градския транспорт на този етап не стои на дневен ред, категоричен е той.