Солена глоба за незаконни гаражи в район „Триадица“ в София

люлин-гаражни клетки

Столичният район „Триадица“ спечели първото дело по двете обжалвани заповеди за принудително премахване на две гаражни клетки на ул. „Хайдушка гора“ в кв. Стрелбище, съобщиха от районната администрация. Жалбите бяха заведени непосредствено преди физическия демонтаж на незаконните обекти, което наложи премахването им да бъде отложено до приключване на съдебните дела, пипомнят от района. Теренът е отреден за изграждане на общински паркинг.

С обжалването на заповедите от районната администрация са констатирали реалните ползватели на клетките. Към тях е била отправена официална покана за заплащане на обезщетение за неправомерно ползване на общинския терен под клетките за изминалите три години. Поканата се връчва чрез частен съдебен изпълнител и възлиза на 12 хил. лв. за една клетка. В случай на неизпълнение, районът ще инициира необходимите съдебни процедури и ще събере общинското вземане по предвидения за целта ред. Предстои и изпращане на доброволна покана за разходите за отложения демонтаж, както и за предстоящия, както и налагане на законоустановената глоба по ЗУТ, поясняват от „Триадица“.

В края на миналия месец бяха премахнати още осемнадесет незаконни гаражни клетки на ул. “Бадемова гора“ в района. Изпълнението на програмата за цялостно освобождаване на общинските терени от незаконните обекти продължи и по улиците и междублоковите пространства при „Боянски водопад“, „Твърдишки проход“, „Златни врата“, „Котленски проход“, „Дюлински проход“ и „Начо Иванов“.